Vedení žitného kvásku - úsporné řešení
Vhodné pro pečení - 1chleba něco přes 1kg, každý 3-4den (2 osoby)
Názvosloví kvásek - vyroben několikadenním kvašením žitné mouky(dle receptu)
kvas - (rozkvas)- lžíce kvásku + voda + žitá mouka
je to základ pro těsto
těsto na chleba - kvas + voda +pšeničná mouka hladká (dle receptu)
vlažná voda - 30 až 37 stupňů C
Potřebuješ : 2x sklenička jogurt (Opočenský) průměr 7cm , výška 7cm, vystřižená podložka pod víčko z bavlněné látky průměr asi 12cm - 2ks. ( lehce přitahovat víčko).
Kvásek vedeme spíše jak vypadá a načmuch
Výchozí stav: odebraná plná lžíce kvásku z první fáze přípravy těsta na pečení(z kvasu). Kvásek má po vložení do skleničky čepičku, obsahuje bublinky a příjemně nakysle voní. Vlož do lednice.
Po cca 3 dnech čepička klesá, bublinky se zmenšují,příjemně nakysle voní. Zatím dobrý.
Po dalších cca 2 dnech čepička a bublinky postupně mizí. Stále voní, může být kyselejší. Musíš krmit nebo pečeme chleba.
Krmení: Lehce zamíchej, přidej lžíci převařené vody asi 35 st. Zamíchej, přidej lžíci žitné mouky, zamíchej do hladka a šup do lednice. Jsi na začátku dalšího cyklu.
Další cyklus : Čekej až čepička a bublinky postupně mizí. (4 až 5 dní, někdy více) Odeber plnou lžíci kvásku, přendej do další skleničky, přidej lžíci vody,lžíci žitné mouky a tak pořád dokola.
Zbytek z původní skleničky vyhodit. Buď pečeš nebo krmíš. Nesmí to dojít tak daleko, aby se na povrchu tvořila kapalina a kvásek byl cítit po acetonu.
Jde o celkem úsporný systém, kdy máš ve skleničce cca 1 až 2 lžíce mouky (kvásku-25až30g).
Nejsem žádný expert přes pečení ale takto kvásek držíme v kondici víc jak 3měs, funguje to.
Co jsem četl návody, tak lidi drží a vyhazují zbytečně moc kvásku. My držíme v lednici dvě skleničky v rozestupu vývoje kvásku asi 5 dní jako rezervu, protože, když zapomeneš nebo se něco semele a kvásek dojde do stavu čmuch po acetonu, tak vyhazujeme max 2 lžíce a dál pracujeme ze zálohy. Nemusíš znova týden pěstovat nový kvásek.
Taková zkušenost: Odebírej kvásek na další chleba (1 lžíce) ze zadělávací mísy (z první fáze přípravy těsta- z kvasu)vždy do čisté skleničky a starou skleničku umývej až potom. Když zapomeneš odebrat,můžeš kvásek obnovit ze zbytku ve staré skleničce (lžíce vody/lžíce mouky). Nebo ze zálohy podle fáze kvásku.
Luboš