Domácí chléb z kvásku

Upečte si doma poctivý kváskový chléb podle osvědčeného receptu.


3.04x
60 min
1×

Ingredience

2 lžičkysůl
1 lžičkakmín
160 mlvoda
2 lžícekvásek
160 gžitná mouka
450 ghladká pšeničná mouka

podle potřeby

bramborový škrob

Postup přípravy

Nejprve si připravíme rozkvas. Kvásek rozmícháme lžící nebo vařečkou ve vodě, přidáme žitnou mouku a opět promícháme, aby se vše spojilo. Rozmíchanou směs bez hrudek uhladíme do roviny. Na rozkvas je vhodná průhledná nádoba, může být i úzká vysoká odměrka, abychom mohli lépe pozorovat kynutí. Celou mísu vložíme do tenké igelitové tašky a zavážeme. Takto necháme odpočívat 10 až 12 hodin. Je tedy vhodné si promyslet, zda uděláme rozkvas ráno a večer chléb dokončíme, případně postupujeme naopak. Po 10 až 12 hodinách rozkvas nabobtná, zdvojnásobí svůj objem, jsou zřetelné bublinky zespodu i seshora. Do čisté sklenice si odebereme dvě velké lžíce na příští pečení, přikryjeme víčkem a vložíme do lednice. Do rozkvasu vlijeme vodu a lžící či vařečkou rozmícháme. K rozmíchanému rozkvasu ve vodě prosejeme pšeničnou hladkou či chlebovou mouku, přidáme také sůl a kmín. Těsto zamícháme a vymísíme klasicky vařečkou, nebo si ulehčíme práci a použijeme robota či ruční šlehač s háky na těsto. Těsto je vymíseno, jakmile se odlepuje od mísy. Nyní opět schováme do igelitové tašky a necháme cca 2 hodiny kynout, přičemž každých 30 minut těsto popřekládáme. Překládání těsta provádíme nejlépe navlhčenou rukou nebo stěrkou, vždy podebereme těsto a přeložíme ho na protější stranu. Toto překládání provedeme cca 4 krát, vždy pootočíme mísu a těsto přeložíme. Poté opět vložíme od igelitové tašky, aby těsto neosychalo. Po dvou hodinách dáme těsto na pomoučený vál, ještě několikrát popřekládáme. Těsto nakonec lehce roztáhneme a stočíme do bochníku - podle ošatky buď vytvarujeme kulatý či oválný tvar. Stočené těsto na chléb vložíme do škrobem vysypané ošatky (můžeme použít i cedník vystlaný čistou utěrkou a také vysypeme). Lehce poprášíme moukou, opět vložíme do tašky a zavážeme. Necháme kynout buď dvě hodiny při pokojové teplotě nebo v lednici 12 - 24 hodin. Po uplynulé době kynutí těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Do trouby dáme jeden plech doprostřed na mřížku a jeden plech s vyšším okrajem úplně dospod, zavřeme a rozehřejeme troubu na 250 °C.  Připravíme si poblíž hrnek s vodou. Na ošatku s těstem položíme pečící papír a prkénko. Otočíme o 180 °, abychom těsto bezpečně vyklopili a nezdeformovalo se. Můžeme těsto lehce naříznout žiletkou či ostrým nožem, aby neprasklo na nechtěném místě při rozpínání. Bochánek přesuneme pomocí pečícího papíru a prkénka na rozpálený plech umístěný uprostřed trouby. Na spodní plech rychle nalijeme vodu z hrnku a ihned troubu uzavřeme. Tímto způsobem provedeme záparu. Domácí kváskový chléb pečeme 15 minut na 250 °C. Poté odebereme spodní plech, snížíme teplotu na 185 °C a dopékáme cca 35 minut. Na začátku, v průběhu i na konci pečení můžeme rosit vodou z rozprašovače pro lepší kůrku, ale není to nutné. Upečený kváskový chléb necháme úplně vychladnout na mřížce, aby se nesrazil. Poté krájíme na plátky a podáváme.

Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?

Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.

Už

Videorecept: Česnekový chléb

Recept na zdravý domácí chléb z žitné mouky, semínek a česneku si rozhodně zamilujete! Ta vůně, chuť a křupavá kůrka, navíc nebude potřeba domácí pekárny.

Videorecept:

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Domácí chléb z kvásku

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena