Závin plněný povidly a ořechy

Recept na nadýchaný závin plněný švestkovými povidly a mletými ořechy.


5.04x
90 min

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
2 ksžloutek
160 mlmléko
1 lžícesádlo
70 gcukr krystal
3 lžíceslunečnicový olej
1 lžičkacitronová kůra
300 gpolohrubá mouka
20 gčerstvé droždí

podle potřeby

máslo
mleté ořechy na vysypání

na ozdobu

zakysaná smetana
čerstvé ovoce

náplň

300 mlšvestková povidla
100 gmleté vlašské ořechy
1 lžičkaperníkové koření
1 lžičkamedovina

Postup přípravy

Nejprve si dáme vzejít kvásek, tedy do teplého (ne však horkého) mléka nadrobíme droždí, přídáme špetku cukru a zaprášíme lžičkou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme pár minut na teplém místě odpočinout.

Do misky odvážíme mouku, po krajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vzešlý kvásek, trochu od středu zamícháme, přidáme zbytek surovin na těsto a vymísíme. Poprášíme zlehka moukou, přikryjeme utěrkou, necháme kynout 30 minut, přemísíme a opět zakryjeme a necháme kynout dalších 30 minut.

Mezitím si v misce smícháme ingredience na náplň - švestková povidla, ořechy, medovinu a perníkové koření.

Po vykynutí těsto zlehka rozválíme na cca 1,5 cm jako na závin, potřeme náplní, zavineme a zapravíme okraje. Naplněný závin přemístíme na plech vyložený pečícím papírem nebo do máslem vymazané a mletými ořechy vysypané formy, necháme kynout ještě 15 minut, nahoru poklademe tenkými plátky másla a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 25 minut. Propečenost zkusíme špejlí.

Závin plněný povidly a ořechy necháme vychladnout, nakrájíme na plátky a podáváme ozdobený zakysanou smetanou a čerstvým ovocem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Závin plněný povidly a ořechy

Zpět na recept