těsto | ||
---|---|---|
3 ks | listové těsto | |
náplň | ||
1 kg | jablko | |
podle potřeby | ||
1-2 hrstě | strouhanka | |
podle chuti | ||
100 g | cukr krystal | |
1-2 lžičky | skořice mletá | |
na potření | ||
1 ks | vejce na potření |
Oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme. Rozválíme listové těsto (na utěrce). Plát těsta posypeme strouhankou, aby se vsákla případná šťáva z jablek. Na plát těsta dáme jablka, která posypeme cukrem a skořicí.
Závin srolujeme pomocí utěrky, zahneme okraje a přeneseme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme vidličkou. Vložíme do předehřáté trouby. Závin pečeme 10 minut na 220 °C, potom teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě dalších cca 20 minut. Teplota a čas jsou orientační.
Jednoduchý jablečný závin necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme. Dobrou chuť!
Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend
Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.
Záviny a štrúdly na sladko i na slano: Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
Autor:Josef "Ary" Herzán
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena