3 ks | jablko | |
3 lžíce | meruňková marmeláda | |
1 lžička | skořice mletá | |
1 hrst | vlašské ořechy sekané | |
1 balíček | třtinový cukr | |
těsto | ||
---|---|---|
0.5 kostky | droždí | |
1 lžíce | cukr | |
100 ml | mléko | |
280 g | hladká mouka | |
150 g | máslo | |
1 ks | vejce | |
1 špetka | sůl | |
drobenka | ||
25 g | máslo | |
50 g | cukr | |
50 g | hrubá mouka |
Připravíme si těsto. V misce mícháním rozpustíme droždí s cukrem, přilijeme vlahé mléko a necháme kvásek asi 10 minut vyběhnout. Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme změklé rozdrobené máslo, vejce a vyběhlý kvásek. Vše promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Mezitím oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na kostičky. Z mouky, cukru a másla prsty připravíme jemnou drobenku, kterou uchováme v chladu.
Z vykynutého těsta vyválíme obdélníkový plát asi 4 mm vysoký, který potřeme meruňkovou zavařeninou. Pak na něj rozprostřeme nakrájená jablka, ochutíme mletou skořicí, přidáme nasekané vlašské ořechy a posypeme třtinovým cukrem s rumovou příchutí. Těsto svineme do závinu, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a necháme jetšě asi 15 minut kynout. Závin pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut dozlatova.
Kynutý jablkový závin nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji jako moučník.
Záviny a štrúdly na sladko i na slano: Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
Pečeme s vlašskými ořechy: Bábovkou ani štrúdlem neurazíte
Vlašské oříšky jsou bohatým zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Ze všech druhů ořechů mají dokonce nejvyšší množstvím omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. A pečení s nimi je radost! Ať se pustíte do bábovky, řezů nebo štrúdlu, vždy si dobře pochutnáte.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena