Vaření.czReceptyKynutý jablkový závin s drobenkou

Kynutý jablkový závin s drobenkou

Recept na závin z kynutého těsta plněný kousky jablek, rozinkami a ořechy.


5.01x
160 min

Ingredience

3 ksjablko
3 lžícemeruňková marmeláda
1 lžičkamléta skořice
1 hrstnasekané vlašské ořechy
1 balíčektřtinový cukr

těsto

0.5 kostkydroždí
1 lžícecukr
100 mlmléko
280 ghladká mouka
150 gmáslo
1 ksvejce
1 špetkasůl

drobenka

25 gmáslo
50 gcukr
50 ghrubá mouka

Postup přípravy

Připravíme si těsto. V misce mícháním rozpustíme droždí s cukrem, přilijeme vlahé mléko a necháme kvásek asi 10 minut vyběhnout. Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme změklé rozdrobené máslo, vejce a vyběhlý kvásek. Vše promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.

Mezitím oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na kostičky. Z mouky, cukru a másla prsty připravíme jemnou drobenku, kterou uchováme v chladu.

Z vykynutého těsta vyválíme obdélníkový plát asi 4 mm vysoký, který potřeme meruňkovou zavařeninou. Pak na něj rozprostřeme nakrájená jablka, ochutíme mletou skořicí, přidáme nasekané vlašské ořechy a posypeme třtinovým cukrem s rumovou příchutí. Těsto svineme do závinu, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a necháme jetšě asi 15 minut kynout. Závin pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut dozlatova.

Kynutý jablkový závin nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji jako moučník.

Záviny a štrúdly na sladko i na slano: Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky

Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.

Záviny

Pečeme s vlašskými ořechy: Bábovkou ani štrúdlem neurazíte

Vlašské oříšky jsou bohatým zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Ze všech druhů ořechů mají dokonce nejvyšší množstvím omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. A pečení s nimi je radost! Ať se pustíte do bábovky, řezů nebo štrúdlu, vždy si dobře pochutnáte.

Pečeme

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Kynutý jablkový závin s drobenkou

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena