Recept na závin z kynutého těsta plněný kousky jablek, rozinkami a ořechy.
3 ks | jablko |
3 lžíce | meruňková marmeláda |
1 lžička | skořice mletá |
1 hrst | vlašské ořechy sekané |
1 balíček | třtinový cukr |
těsto | |
---|---|
0.5 kostky | droždí |
1 lžíce | cukr |
100 ml | mléko |
280 g | hladká mouka |
150 g | máslo |
1 ks | vejce |
1 špetka | sůl |
drobenka | |
25 g | máslo |
50 g | cukr |
50 g | hrubá mouka |
Připravíme si těsto. V misce mícháním rozpustíme droždí s cukrem, přilijeme vlahé mléko a necháme kvásek asi 10 minut vyběhnout. Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme změklé rozdrobené máslo, vejce a vyběhlý kvásek. Vše promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Mezitím oloupeme jablka, zbavíme je jadřinců a nakrájíme na kostičky. Z mouky, cukru a másla prsty připravíme jemnou drobenku, kterou uchováme v chladu.
Z vykynutého těsta vyválíme obdélníkový plát asi 4 mm vysoký, který potřeme meruňkovou zavařeninou. Pak na něj rozprostřeme nakrájená jablka, ochutíme mletou skořicí, přidáme nasekané vlašské ořechy a posypeme třtinovým cukrem s rumovou příchutí. Těsto svineme do závinu, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a necháme jetšě asi 15 minut kynout. Závin pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut dozlatova.
Kynutý jablkový závin nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji jako moučník.
Záviny a štrúdly na sladko i na slano: Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
Pečeme s vlašskými ořechy: Bábovkou ani štrúdlem neurazíte
Vlašské oříšky jsou bohatým zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Ze všech druhů ořechů mají dokonce nejvyšší množstvím omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. A pečení s nimi je radost! Ať se pustíte do bábovky, řezů nebo štrúdlu, vždy si dobře pochutnáte.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena