600 g | tmavá treska | |
700 g | brambory vařené | |
300 g | listový špenát (mražený) | |
0.5 ks | cibule | |
100 g | máslo | |
1 lžička | citronová šťáva | |
1 dl | smetana na vaření | |
200 g | sýr čedar | |
2 lžíce | olej | |
4 ks | vejce | |
2 stroužky | prolisovaný česnek | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Brambory uvaříme ve slupce, poté je oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Připravíme si špenát. Nadrobno nakrájenou cibulku necháme zesklovatět na 2 lžících másla, přidáme špenát, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Špenát podusíme asi 3 až 5 minut a necháme vychladnout.
Rybí filé, osolíme, opepříme a zakapeme citronem. Potom rybu zprudka opečeme z obou stran na oleji a odložíme stranou. V misce rozšleháme vejce se solí a smetanou. Sýr nastrouháme nahrubo.
Zapékací mísu vytřeme máslem, poklademe polovinou nakrájených brambor, které osolíme a poklademe polovinou připraveného špenátu a strouhaného sýru. Další vrstvou je opečené filé, na které naneseme zbývající sýr a špenát. Poslední vrstvu tvoří brambory. Vše zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a v troubě předehřáté na 200°C zapečeme dozlatova.
Zapečené filé z tresky s bramborem, špenátem a sýrem rozdělíme na porce a podáváme s oblíbeným salátem z čerstvé zeleniny.
Špenátová sezóna brzy v plném proudu: Recepty, díky kterým si ho zamilujete
Zapomeňte na školní jídelnu. Zelené listy špenátu se dají připravit velmi chutně, pestře a se zážitky z dětství mají málo společného. Zkuste svěží lístky baby špenátu podávat jen tak za syrova třeba k jahodám a sýrům, připravte z nich skvělou přílohu, polévku a nemějte strach je použít i do náplní.
Nejen celé ryby nebo rybí porce se upravují v našich kuchyních. Leckdy se nahromadí rybí kousky, které je potřeba zpracovat.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena