Recept na vydatnou ukrajinskou polévku.
2-3 stroužky | česnek |
2 ks | paprika |
1 lžíce | ocet |
2-3 ks | brambory |
1 ks | cibule |
2 ks | rajče |
1-2 ks | mrkev |
1 ks | petržel |
1 sklenice | rajčatový protlak |
1 lžička | cukr krupice |
2-3 lístky | bobkový list |
300-400 g | hovězí maso |
0.4 ks | hlávkové zelí |
1-2 ks | červená řepa |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
nové koření | |
mletý černý pepř | |
celý černý pepř | |
na ozdobu | |
kysaná smetana | |
čerstvá petrželka |
Maso použijeme hovězí i vepřové, případně jen jeden druh, záleží na možnostech a chuti. Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 - 3 bobkové listy, 2 kuličky nového koření a 3 - 4 kuličky celého pepře. Maso vaříme skoro doměkka, doba varu záleží na tom, jaký druh masa použijeme. Z vývaru poté vyjmeme koření. Uvařené maso nakrájíme na kostky. Připravíme si směs z mrkve, řepy a petržele. Mrkev a petržel oškrábeme, řepu oloupeme a vše nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozehřejeme 1 lžičku oleje, zeleninu krátce orestujeme, zalijeme trochou vody a za občasného promíchání podusíme, až je zelenina měkká. Připravíme si druhou zeleninovou směs. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli s paprikou orestujeme. Vsypeme rajčata, přidáme malý rajčatový protlak a krátce podusíme. Zelí očistíme a nakrouháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. K masu a vývaru vsypeme zelí s brambory a 10 - 15 minut povaříme. Když je zelí téměř měkké, přidáme do polévky předpřipravené zeleninové směsi a dobře promícháme. Boršč dochutíme solí, mletým černým pepřem, oloupaným a na plátky nakrájeným česnekem a znovu 5 - 10 minut povaříme. Na závěr polévku chuťové doladíme octem a cukrem, případně přidáme další koření, je-li potřeba. Ukrajinský boršč by měl být pořádně hustý a plné chuti. Ukrajinský boršč servírujeme s kopečkem husté zakysané smetany, čerstvou petrželovou natí a přikusujeme k ní čerstvý chléb.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než o víkendu se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena