Vrstvené zapékané brambory

Zapékané brambory, které se nezdají, ale chutnají skvěle!


4.2125x
120 min
7×

Ingredience

2 ksvejce
3 kgbrambory
1 kgcibule
1 kspórek
500 mlsladká smetana
100 gstrouhaný sýr
2 balíčkyplátkový sýr
250 mlsladký kečup
2 balíčkysalám junior
2 balíčkysalám gothaj

podle chuti

koření

Postup přípravy

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Čím tenčí kolečka, tím rychleji budou. Rozdělíme je na 3 části. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a pórek rozdělíme na poloviny. Tvrdý sýr nastrouháme. Připravíme si strouhaný sýr, plátkový sýr, plátkový Gothaj, plátkový Junior, strouhaný sýr, koření a sůl, plus přidáme podle chuti, co máte rádi - zeleninu, trochu klobásky. Do pekáče dáme trochu sádla nebo oleje, vymažeme a vysypeme strouhankou a po celém dnu pekáče tvoříme vrstvy: 1. vrstva: Třetina krájených brambor, které osolíme a lehce posypeme červenou paprikou a kmínem. Ale záleží na tom, co máte rádi, občas dávám i provensálské, ale i grilovací. 2. vrstva: Polovina cibule a polovina pórku. 3. vrstva: Všechen plátkový gothaj, polovina plátkového sýra. 4. vrstva: Druhá třetina nakrájených brambor, sůl a koření. 5. vrstva: Druhá polovina cibule a pórku. 6. vrstva: Všechen plátkový Junior, zbytek plátkového sýru. 7. vrstva: Zbytek brambor, které osolíme a okořeníme a posypeme strouhaným sýrem. To vše zalijeme sladkou smetanou rozmixovanou s dvěma vejci a kečupem (dávám cca 250ml) a dáme do vyhřáté trouby. Vrstvené brambory je třeba péct zvolna, asi na 170 °C tak hodinu a půl, jinak nebudou uprostřed propečené. Ale jen orientačně, každý kolečka brambor krájí jinak a ne všechny trouby pečou stejně, takže doporučuji hlídat. Vrstvené zapékané brambory podáváme ihned.


Zobrazit přes 120 dalších receptů pro zapečené brambory?


V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden


Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.


V


Jak na to: Šťouchané brambory jako od babičky


Dlouholetý šéfkuchař Café Colore Luboš Leopold radí, jak udělat co nejchutnější šťouchané brambory. Stačí máslo, šalotka a brambory, které vám zbyly například z přípravy salátu.


Jak

user-icon

autor An2nA


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vrstvené zapékané brambory

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká