Vrstvené zapékané brambory

Zapékané brambory, které se nezdají, ale chutnají skvěle!


4.2125x
120 min
7×

Postup přípravy

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Čím tenčí kolečka, tím rychleji budou. Rozdělíme je na 3 části. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a pórek rozdělíme na poloviny. Tvrdý sýr nastrouháme.

Připravíme si strouhaný sýr, plátkový sýr, plátkový Gothaj, plátkový Junior, strouhaný sýr, koření a sůl, plus přidáme podle chuti, co máte rádi - zeleninu, trochu klobásky.

Do pekáče dáme trochu sádla nebo oleje, vymažeme a vysypeme strouhankou a po celém dnu pekáče tvoříme vrstvy:

1. vrstva: Třetina krájených brambor, které osolíme a lehce posypeme červenou paprikou a kmínem. Ale záleží na tom, co máte rádi, občas dávám i provensálské, ale i grilovací.

2. vrstva: Polovina cibule a polovina pórku.

3. vrstva: Všechen plátkový gothaj, polovina plátkového sýra.

4. vrstva: Druhá třetina nakrájených brambor, sůl a koření.

5. vrstva: Druhá polovina cibule a pórku.

6. vrstva: Všechen plátkový Junior, zbytek plátkového sýru.

7. vrstva: Zbytek brambor, které osolíme a okořeníme a posypeme strouhaným sýrem.

To vše zalijeme sladkou smetanou rozmixovanou s dvěma vejci a kečupem (dávám cca 250ml) a dáme do vyhřáté trouby.

Vrstvené brambory je třeba péct zvolna, asi na 170 °C tak hodinu a půl, jinak nebudou uprostřed propečené. Ale jen orientačně, každý kolečka brambor krájí jinak a ne všechny trouby pečou stejně, takže doporučuji hlídat.

Vrstvené zapékané brambory podáváme ihned.

Zobrazit přes 120 dalších receptů pro zapečené brambory?

user-icon

autor An2nA


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vrstvené zapékané brambory

Zpět na recept