Těsto na tažený závin

Nenáročný recept na jednoduché těsto na štrúdly.


4.6120x
15 min
20×

Postup přípravy

Mouku prosejeme do mísy. Přilijeme k ní odvážený olej, vejce, sůl, ocet a část odměřené vody. Ze surovin uhněteme vláčné těsto. Doporučuji použít kvalitní rostlinný olej, nejlépe slunečnicový.

Tažené těsto necháme v míse asi 10 minut odležet při pokojové teplotě pod utěrkou. Pak ho rozdělíme. Každou půlku vyválíme a vyválený plát opatrně přeneseme na pomoučněné plátno. Na něm těsto ještě podle potřeby roztáhneme do požadovaného tvaru. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, střed posypeme strouhankou a poklademe náplní podle chuti. Tažené těsto opatrně svineme pomocí utěrky, přičemž ho dobře, ale jemně utahujeme. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně.

Tažený závin vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Doporučuji během pečení troubu otevřít a vyvětrat páru. Občas před pečením závin propíchám vidličkou. Upečený závin vyjmeme z trouby, pomašlujeme rozpuštěným máslem a můžeme sypat moučkovým cukrem.

Z tohoto množství bez problému připravíme 2 "nohavice" taženého závinu, které jsou velké cca jako plech.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Těsto na tažený závin

Zpět na recept