Vyzkoušejte přípravu závinu s touto zdravou surovinou - rebarborou. Recept je z jednoduchého těsta bez kvasnic. Není důležité dodržovat tradiční suroviny k přípravě závinu (jako jsou jablka). I s rebarborou chutná závin výtečně.
Do mísy nasypeme 450 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1 balíček prášku do pečiva. Přidáme změklý a na kousky pokrájený tuk na pečení, 2 celá vejce a 6 lžic mléka.
Takto vypracované těsto si přendáme na talířek a necháme v chladu chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme na zahradě vytrhanou rebarboru.
Je-li rebarbora slabší, pak budeme potřebovat cca 8 listů, silnějších postačí polovina. Záleží také na tom, jak hodně máme rádi záviny naplněné. Odkrojíme listy a rebarboru oloupeme. Opláchneme vodou, osušíme a nakrájíme na drobné kousky.
Z lednice si vyndáme odpočaté těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Vyválíme postupně dva pláty (ne moc slabé) na moukou posypaném vále. Na 1/3 plátu rozložíme drobně pokrájenou rebarboru a posypeme ji mletou skořicí a vanilkovým cukrem, přidáme rozinky.
Stejným způsobem připravíme druhý závin. Při stáčení závinu dáváme pozor na to, abychom si jej nepotrhali díky kouskům rebarbory. Proto je vhodné mít rebarboru nakrájenou drobněji.
Oba záviny potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat i nasekanými vlašskými ořechy nebo mandlemi.
Podle typu trouby a nastaveného pečení si hlídáme nahnědlé zbarvení závinu.
Křehký rebarborový koláč
(doba přípravy 1 hod )
Nejlepší rebarborový koláč
(doba přípravy 1 h 30 min )
Rebarborový koláč s tvarohovou náplní
(doba přípravy 1 h 30 min )
Klasický rebarborový koláč z kynutého těsta
(doba přípravy 1 h 30 min )
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena