Sterilovaná červená řepa

Recept na zavaření červené řepy ve sladkokyselém nálevu. Výsledkem je řepa lahodné chuti, vhodná jako příloha k zapékaným pokrmům, do obloh k masitým jídlům a jako doplněk či alternativa k sladkokyselým okurkám.


4.210x
120 min

Postup přípravy

Podle množství zavařované řepy si připravíme nálev a kořenící směs. Na 30 skleniček o objemu 370 ml je třeba pomlít, nejlépe v ručním mlýnku na kávu nebo potlouct v hmoždíři, cca po 1 vrchovaté lžičce anýzu, kmínu a fenyklu.

Bulvy řepy vložíme do většího, alespoň 5 l hrnce, zalijeme vodou a po dosažení varu vaříme cca 35 - 45 minut, až je řepa poloměkká, což poznáme tak, že lze do bulvy snadno zapíchnout hroty vidličky.

Poté slijeme vodu, řepu necháme trochu vychladnout, oloupeme a nakrájíme vlnitým nožem na hranolky o základně cca 8 x 8 mm a dlouhé do 4 cm. Křen nakrájíme na plátky asi 1 mm silné.

Na dno skleniček vložíme kolečka křenu a naplníme je pokrájenou řepou cca 1 cm pod okraj, nahoru nasypeme kořenící směs a zalijeme nálevem, aby řepa byla ponořena v nálevu. Zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 85 °C.

Potom skleničky se sterilovanou řepou vytáhneme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Před uložením skleničky několikerým obrácením promícháme, aby se koření v nálevu rovnoměrně rozptýlilo.

Sterilovanou červenou řepu před použitím necháme aspoň 1 měsíc uležet.

Energetická hodnota: 106 kJ/100 g
user-icon

autor Gogela


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sterilovaná červená řepa

Zpět na recept