Špenátová nádivka s uzeným jazykem

Recept na sytou velikonoční nádivku z uzeného hovězího jazyka se špenátem, kterou můžeme podávat i jako hlavní chod.


3.531x
160 min

Ingredience

3-4 stroužkyčesnek
1 kscibule
1 ksbobkový list
5 kuličeknové koření
10 kuličekcelý černý pepř
1 lžičkasušený česnek

podle potřeby

olej

podle chuti

sůl
muškátový oříšek
mletý černý pepř

nádivka

6 ksvejce
150 gmáslo
300 mlsmetana
2-3 ksšalotka
1 hrstzelená petrželka
2-3 hrstěsalát polníček
200 gčerstvý špenát
250 gbílé pečivo
500 gvařený uzený hovězí jazyk

Postup přípravy

Uzený jazyk omyjeme, vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Asi po 10 minutách varu vodu slijeme a jazyk zalijeme čerstvou studenou vodou. Přidáme 1 oloupanou cibuli, česnek, celý pepř, nové koření a bobkový list a jazyk uvaříme doměkka. Ještě horký jazyk pod studenou tekoucí vodou oloupeme a poté nakrájíme na drobné kousky. Oloupanou šalotku nakrájíme na kostičky, na oleji osmažíme dozlatova a necháme okapat. Den staré bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme je oschnout.

Listy špenátu očistíme, zbavíme stopek a na 1 minutu vložíme do vroucí osolené vody ochucené lžičkou sušeného česnekového prášku. Oblanžírovaný špenát ihned zchladíme v ledové vodě a necháme okapat. Potom listy špenátu vymačkáme a spolu s polníčkem a čerstvou petrželkou nasekáme nadrobno.

Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Ve velké míse našleháme změklé máslo se solí do pěny a postupně do másla zapracujeme jeden žloutek za druhým. Oschlé pečivo zalijeme smetanou, rychle promícháme a přidáme spolu s uzeným jazykem, osmaženou cibulkou a oblanžírovaným špenátem k našlehanému máslu se žloutky. Směs ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem, krátce promícháme a odlehčíme z bílků ušlehaným sněhem.

Takto připravenou směs na nádivku rozprostřeme do pekáčku (20 x 30 cm), který jsme předem vyložili pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut dozlatova. Doba pečení závisí na typu trouby a velikosti pekáčku.

Upečenou špenátovou nádivku s uzeným jazykem vyjmeme z trouby a necháme ještě asi 5 - 8 minut "dojít " v pekáčku. Až potom ji pomocí pečícího papíru vyjmeme a může porcovat.

Špenátovou nádivku s uzeným jazykem můžeme podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou, ale i jako teplou nebo studenou chuťovku.
user-icon

autor Jarka-P


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Špenátová nádivka s uzeným jazykem

Zpět na recept