Sladkokyselá čalamáda

Recept na směs nakrouhané zeleniny naložené na zimu ve sladkokyselém nálevu.


4.47x
60 min

Postup přípravy

Zelí, papriky různých barev a cibuli nakrouháme na kousky, okurky nakládačky nakrájíme na kolečka, cherry rajčata různých barev překrojíme na půlky a květák nalámeme na drobné kousky.

Zelí, papriky a cibuli smícháme s nakrájenými okurkami, cherry rajčaty a kousky květáku. Směs zeleniny smísíme s octem, citronovou šťávou, cukrem, pepřem, dekem a dokonale promícháme.

Připravenou směs ponecháme ve velkém hrnci odležet na chladném místě asi 24 hodin, poté přidáme olej a kečup, znovu dokonale a opatrně promícháme a takto připravenou sladkokyselou čalamádu plníme do sklenic.

Sklenky plníme 1 cm pod okraj a řádně umačkáme obsah, pokud nám zbude nějaká kapalina v hrnci, stejnoměrně ji rozdělíme do všech skleniček s čalamádou, ale vždy tak, aby ve sklence zbylo 1 cm místa.

Sklenky s čalamádou můžeme zavařit na zimu při 85 °C po dobu 5 minut.
Pro pálivější směs přidáme 5 rozsekaných feferonek, nebo 2 lžičky kvalitního chilli.

Sladkokyselou čalamádu podáváme po řádném odležení podle chuti k různým pokrmům. Čalamáda by měla být jedlá za 5 - 6 dnů, byť nebude ještě tak prochucená.
user-icon

autor DROBEK


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sladkokyselá čalamáda

Zpět na recept