Nejkřehčí linecké cukroví

Linecké, které se rozplývá na jazyku? Máte ten správný recept!


0.00x
45 min

Postup přípravy

Do misky prosejeme mouku a mletý cukr, přidáme žloutky, citronovou kůru a 1 lžíci rumu (lze zaměnit třeba za medovinu či vanilkový extrakt). Nyní vezmeme z lednice studené máslo a nakrájíme na tenké plátky ke zbytku ingrediencí.

Prsty spojujeme těsto tak, jako bychom tvořili drobenku. Až máme suroviny nahrubo pospojované, přemístíme na prkno nebo silikonový vál (není potřeba podsypávat, tedy se nedostane do těsta zbytečně mouka navíc) a po částech vždy přejedeme kousek těsta směrem od sebe po vále tou částí ruky, kde dlaň přechází do zápěstí. Tím se budou tvořit takové pláty, které pak splácneme do koule, zabalíme do potravinářské folie a dáme minimálně na hodinu (lépe přes noc) do lednice.

Poté necháme těsto na linecké chvíli povolit a vyválíme na co nejmíň pomoučeném vále (silikonový je praktičtější, není potřeba téměř podsypávat) na tenký plát (cca 3 mm). Vykrajujeme oblíbené tvary, v každém druhém uděláme ještě nějaký výkroj uprostřed menším vykrajovátkem, aby šla po slepování vidět marmeláda.

Linecké pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem na 175 °C, jakmile začnou růžovět okraje, vyndáme z trouby.

Vystydnuté plné tvary potřeme z rubové strany marmeládou, tvar s výkrojem nejprve položíme z lícové strany do moučkového cukru a poté zlehka přitlačíme na tvar s marmeládou.

Nejkřehčí linecké cukroví skladujeme nejlépe v plechových krabičkách v chladu, podáváme jako vánoční cukroví.

Další recepty na vánoční cukroví najdete zde


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Nejkřehčí linecké cukroví

Zpět na recept