Vaření.czReceptyNejkřehčí linecké cukroví

Nejkřehčí linecké cukroví

Linecké, které se rozplývá na jazyku? Máte ten správný recept!


0.00x
45 min

Ingredience

140 gmáslo
1 lžícerum
2 ksžloutek
210 ghladká mouka
1 lžičkacitronová kůra
70 gmletý cukr
1 lžičkapřírodní vanilkový extrakt

na potření

1 sklenicemarmeláda

na obalení

1 miskacukr moučka

Postup přípravy

Do misky prosejeme mouku a mletý cukr, přidáme žloutky, citronovou kůru a 1 lžíci rumu (lze zaměnit třeba za medovinu či vanilkový extrakt). Nyní vezmeme z lednice studené máslo a nakrájíme na tenké plátky ke zbytku ingrediencí. Prsty spojujeme těsto tak, jako bychom tvořili drobenku. Až máme suroviny nahrubo pospojované, přemístíme na prkno nebo silikonový vál (není potřeba podsypávat, tedy se nedostane do těsta zbytečně mouka navíc) a po částech vždy přejedeme kousek těsta směrem od sebe po vále tou částí ruky, kde dlaň přechází do zápěstí. Tím se budou tvořit takové pláty, které pak splácneme do koule, zabalíme do potravinářské folie a dáme minimálně na hodinu (lépe přes noc) do lednice. Poté necháme těsto na linecké chvíli povolit a vyválíme na co nejmíň pomoučeném vále (silikonový je praktičtější, není potřeba téměř podsypávat) na tenký plát (cca 3 mm). Vykrajujeme oblíbené tvary, v každém druhém uděláme ještě nějaký výkroj uprostřed menším vykrajovátkem, aby šla po slepování vidět marmeláda. Linecké pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem na 175 °C, jakmile začnou růžovět okraje, vyndáme z trouby. Vystydnuté plné tvary potřeme z rubové strany marmeládou, tvar s výkrojem nejprve položíme z lícové strany do moučkového cukru a poté zlehka přitlačíme na tvar s marmeládou. Nejkřehčí linecké cukroví skladujeme nejlépe v plechových krabičkách v chladu, podáváme jako vánoční cukroví.

Další recepty na vánoční cukroví najdete zde

Nejtradičnější druhy vánočního cukroví: Jaký je jejich původ?

A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.

Nejtradičnější

Plán pečení vánočního cukroví 2021

Znáte správný čas na pečení nejznámějších druhů cukroví? Víte, kdy začít s přípravou krémů? Nebo se chystáte letos péct svou první domácí vánočku? Podle našeho plánu si s letošním pečením hravě poradíte!

Plán

Výběr redakce na TOP recepty na linecké cukroví

Křehké, voňavé a doslova se rozplývající na jazyku - takové je linecké cukroví, které se podaří. Máme pro vás pár receptů, díky kterým bude letošní vánoční pečení snazší.

Výběr

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Nejkřehčí linecké cukroví

Zpět na recept
Druh jídla
Cukroví
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena