Pravé kung-pao

Kuchyně "zlatého věku Číny". Tento recept na kung-pao (Pinyinem Gong Bao) je originál přímo z province S-čchuan.


4.6215x
30 min
11×

Ingredience

3-5 stroužkůčesnek
5-8 plátkůzázvor
400 gkuřecí prsa
2 lžíceškrobová moučka
3 ksjarní cibulka
2 lžícečínské rýžové víno
3 lžícetmavá sojová omáčka
1 šálekloupané arašídy
5-7 kuličeksečuánský pepř
7 lžicsvětlá sojová omáčka
3-5 kssečuánské chilli papričky

podle chuti

cukr
sůl
0 lžicčínská chilli omáčka dou bau jiang

podle potřeby

voda
sezamový olej

Postup přípravy

Kuřecí maso (prsa nebo stehenní řízky) nakrájíme na kostky cca 1,5 x 1,5 cm.

Připravíme si marinádu na maso. V míse smícháme cca 1/2 lžíce tmavé sojové omáčky, cca 1 lžíci světlé sojové omáčky, 2 lžíce čínského, příp. japonského rýžového vína (lze nahradit třeba sherry), trochu máčeného škrobu (1 lžíce škrobové moučky rozpuštěná v nepatrném množství vody), špetku soli a trochu vody. Do marinády naložíme kuřecí kostky a necháme v lednici nějakou dobu (cca 20 minut) marinovat.

Připravíme si sušené chilli (Číňany je považované za prakticky nejdůležitější součást kung pao, takže nejlépe sečuánské, ale samozřejmě klasické chilli papričky taky splní úlohu.). Papričky natrháme nebo nasekáme do misky na větší kousky a pokud chceme hodně ostré, přidáme i semínka. K chilli přidáme kuličky sečuánského pepře.

Vyloupeme a opražíme arašídy, nejlépe na pánvi, a dáváme pozor, aby se nespálily. Arašídy by měly být v jídle pořádně vidět, protože křupavá složka je jednou z hlavních devíz sečuánské kuchyně, proto čím víc, tím líp.

Nasekáme jarní cibulku cca na 1 cm dlouhé kousky. Kdyby se do mě někdo chtěl pustit, že do "pravého" kung pao nepatří, tak patří! Zázvor nakrájíme na delší proužky a k tomu ještě nasekáme stroužky česneku.

Připravíme si zálivku na maso. Použijeme 1 - 2 lžíce tmavé sojové omáčky, cca 4 - 6 lžic světlé sojové omáčky, cca 1/2 lžíce rýžového octa, lžíci sezamového oleje, lžíci škrobu, trochu vody a zálivku osladíme cukrem (1/2 lžičky). Číňané občas do zálivky přidávají i originální sečuánskou chilli omáčku z fermentovaných bobů, tzv. Dou bau jiang. Je k dostání už i v ČR. Samozřejmě že tato omáčka není pevnou součástí zálivky, tudíž ji můžeme bez problémů vynechat.

Rozpálíme dva hrnky oleje (nejlépe arašídový) v pánvi wok. Oleje potřebujeme ze začátku hodně, později se přebytečný olej slije. Až je olej dostatečně rozpálený (kolem bambusové vařečky ponořené do oleje by se měly začít tvořit drobné bublinky), přidáme marinované maso. Smažíme pouze do polo usmažena, jen aby maso dostalo světlou krustu. Vyndáme maso zpět do mísy děrovanou naběračkou a slijeme přebytečný olej. V pánvi by měly zůstat tak cca 2 lžíce oleje.

Na zbylý olej dáme smažit sečuánské chilli a sečuánský pepř, čímž nám olej zpikantní a lehce se obarví. Smažíme do tmava, až se začne uvolňovat typické aroma asijské kuchyně. Přidáme předem připravenou směs zázvoru, česneku a jarní cibulky, do oleje vrátíme kuřecí kostky, promícháme, zalijeme připravenou zálivkou a ještě cca 1 - 2 minuty zprudka smažíme doměkka.

Na úplný konec přidáme do kung pao opražené arašídy a promícháme. Arašídy bychom měli dát až na úplný závěr, aby nám v pokrmu během vaření nerozměkly.

Pravé kung-pao je hotové. Mělo by se jíst zásadně s rýží. Kousky osmažených chilli papriček pouze dozdobují jídlo - nejedí se! Wej kchou chau - dobrou chuť!


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pravé kung-pao

Zpět na recept