Vyzkoušejte recept na polévku z kuřecího vývaru se zeleným chřestem a vaječnými knedlíčky s pažitkou. Je opravdu výborná!
300 g | zelený chřest |
40 g | máslo |
2 lžíce | hladká mouka |
1200 ml | kuřecí vývar |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý červý pepř | |
muškátový oříšek mletý | |
těstíčko | |
3 ks | vejce (M/L) |
0.5 ks | malá šalotka |
2 lžíce | sladká smetana 33% |
30 g | máslo |
1 lžíce | čerstvá pažitka |
50-60 g | strouhanka na zahuštění |
Chřest omyjeme a spodní dřevnaté části stonků odřízneme. Hlavičky chřestu oddělíme a zbývající stonky nakrájíme na špalíčky. V hrnci na polovině másla nejdříve krátce orestujeme hlavičky, které vyjmeme a odložíme stranou. Do hrnce přidáme zbývající máslo, zahřejeme, přisypeme hladkou mouku a umícháme světlou jíšku. Zásmažku zalijeme studeným vývarem, řádně rozmícháme a přivedeme k varu. Poté přidáme špalíčky chřestu a zvolna vaříme asi 15 – 20 minut doměkka a následně ponorným mixerem vše rozmixujeme dohladka. Polévku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Připravíme vaječné knedlíčky. Oloupanou a jemně nakrájenou šalotku necháme na másle zesklovatět. Poté, při střední teplotě k šalotce přidáme 2 rozšlehaná vejce se smetanou, sůl, pepř a muškátový oříšek a zastálého míchání připravíme řidší smaženici. Pak směs odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Do vychladlého základu přidáme syrové vejce, přisypeme strouhanku, nasekanou pažitku a vše dobře propracujeme. Těstíčko necháme asi 15 minut odležet, a následně tvoříme knedlíčky o průměru asi 1,5 – 2 cm, které zvolna vaříme v osolené vodě asi 8 až 10 minut.
Vaječné knedlíčky rozdělíme do talířů na porce, přidáme orestované hlavičky chřestu a zalijeme horkou polévkou. Chřestovou polévku dozdobíme nasekanou pažitkou a ihned podáváme.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena