2 lžíce | máslo | |
1 ks | šalotka | |
750 ml | kuřecí vývar | |
2 lžíce | hladká mouka | |
1 lžička | dijonská hořčice | |
200 g | kuřecí maso vařené | |
300 g | bílý chřest | |
250 ml | vývar z chřestu | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
pažitka | ||
muškátový květ | ||
mletý černý pepř |
1. Omytý chřest zbavíme dřevnatých konců a stonky škrabkou oloupeme. Zdřevnatělé odříznuté stonky a slupky nevyhazujeme, ale zalijeme vodou, osolíme, opepříme a zvolna povaříme asi 30 minut. Vývar z chřestu slijeme a odložíme stranou. Očištěný chřest nakrájíme na kousky. Hlavičky chřestu zvolna opečeme na lžíci másla doměkka.
2. V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou šalotku dosklovata. Pak vmícháme mouku a hořičici a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme kuřecím vývarem a vývarem z chřestu. Tento základ zvolna vaříme asi 10 minut a poté do polévky vložíme nakrájené kousky chřestu a dále vaříme ještě dalších 10 minut.
3. Jakmile bude chřest dostatečně měkký, polévku rozmixujeme do hladkého krému, který dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem, vmícháme na drobno nakrájené kousky kuřecího masa a opečené hlavičky chřestu.
4. Bílý chřestový krém s kuřecím masem rozdělíme na porce, ozdobíme sekanou pažitkou a ihned podáváme.
Jak připravit chřest, aby byl dokonale křupavý?
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Jemná a krémová: Polévka ze zeleného chřestu krok za krokem
Vyzkoušejte polévku ze zeleného chřestu. Je jemná, krémová a s rozpečenou bagetkou sypanou sýrem chutná báječně. Recept je velmi jednoduchý.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena