Plněné koláčky

Tradiční povidlové koláčky s drobenkou.


4.523x
90 min
3×

Postup přípravy

Z droždí, cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.

Do mísy prosejeme mouku, vmícháme kvásek, rozpuštěný tuk, žloutky a sůl. Postupně přiléváme vlažné mléko a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které necháme v teple asi 45 minut vykynout.

Povidla smícháme s perníkem (drcenými piškoty) a podle chuti rozředíme rumem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků, které naplníme povidly a těsto dobře "uzavřeme". Koláčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, dlaní je zploštíme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plněné koláčky posypeme drobenkou a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 190 °C.

Jednodušší varianta plněných koláčků - těsto rozválíme asi na 1cm silný plát a skleničkou vykrájíme kolečka. Kolečka přeneseme na plech, menší skleničkou v nich uděláme důlky a ty naplníme povidlovou náplní a ozdobíme mandlovými lupínky, rozinkami nebo drobenkou, okraje potřeme vajíčkem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Plněné koláčky

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty