Recept na filety z candáta pečené na pánvi, které servírujeme s pažitkovou omáčkou. Pokrm podáváme jako hlavní chod.
400 g | filety z candáta |
3 lžičky | máslo |
1-2 lžičky | citronová šťáva |
podle potřeby | |
---|---|
olivový olej | |
podle chuti | |
sůl | |
čerstvě mletý barevný pepř | |
omáčka | |
2 lžíce | máslo |
2 lžíce | hladká mouka |
450 ml | vývar |
50 ml | bílé víno |
180 ml | smetana na vaření 31% |
1 svazek | čerstvá pažitka |
Filety z candáta očistíme od jemných šupin, osolíme, opepříme, lehce zakápneme olivovým olejem a necháme při pokojové teplotě asi 1 hodinu odležet.
Mezitím si připravíme omáčku. Z mouky a másla upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme studeným vývarem, prošleháme, přilijeme víno a vše zvolna povaříme asi 20 minut. Poté omáčku zjemníme smetanou, necháme přejít varem, přisypeme jemně nasekanou pažitku a odstavíme z tepla.
Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme filety kůží dolů. Během peční přitlačujeme obracečkou rybu k pánvi, aby se nám kůže dobře propekla a získala zlatavou barvu. Jakmile maso candáta zbělá, přidáme máslo a filety otočíme a zakapeme citronovou šťávou. Poté ihned pánev odstavíme z tepla a rybu necháme dojít.
Pečeného candáta s pažitkovou omáčkou podáváme s gratinovanými bramborami a zeleninovými saláty.
Tip na rychlou večeři: Recept na tatarák z lososa krok za krokem
V jednoduchosti je krása, to platí i v kuchyni. Dnes si podle fotonávodu připravíme tataráček z lososa, na který budeme potřebovat jen pár ingrediencí. Pokrm můžeme podávat i jako slavnostní pohoštění pro hosty.
Pažitka a její využití do velikonočních receptů
Pažitka je příbuzná s česnekem, cibulí či jarní cibulkou a každému jídlu dodá svěží jarní barvu, stejně jako lehce pikantní a říznou chuť. Patří k bylinkám, které je nejlepší využívat v čerstvém stavu, nejlépe hned po utrhnutí. Snadno se pěstuje a můžete ji mít na záhonku, i v květináči na balkoně nebo za oknem. Pojďte se s námi inspirovat několika recepty s touto bylinkou, která si na jaře a zejména o Velikonocích zaslouží vaši pozornost.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena