Oloupané brambory nakrájíme na kousky a v osolené a okmínované vodě uvaříme doměkka. Pak brambory slijeme, ale vývar nevyléváme.
Na másle necháme zeslovatět jemně nasekanou jarní cibulku (bílou část), pak vmícháme prosátou hladkou mouku a za stálého míchání připravíme světlou zásmažku. Pak jíšku zalijeme chladným vývarem z brambor a vínem, vše důkladně rozšleháme, osolíme a pozvolna vaříme asi 25 minut. Do hustého základu přilijeme smetanu, přidáme nasekaný kopr a krátce povaříme. Omáčku podle chuti přisladíme a okyselíme, na závěr vložíme i vařené brambory.
Očištěné filety candáta osolíme, ochutíme špetkou mletého kmínu a opečeme na horkém oleji s máslem. Rybu pečeme nejdříve kůží dolů dozlatova a následně ji krátce dopečeme i z druhé strany.
Filety candáta rozdělíme na nahřáté talíře a podáváme s bramborem a krémovou koprovou omáčkou. Zdobíme plátkem citronu a snítkou kopru.