Pečený bůček s křupavou kůrkou

Takto připravený domácí pečený bůček je výbornou chuťovkou pro nejrůznější příležitosti, oslavy a párty. Výborně chutná s pečivem a chlazeným pivem.


4.238x
150 min

Ingredience

250 mlvoda
3 ksšalotka
1 ksbobkový list
1500 gvepřový bůček
1 větvičkačerstvá šalvěj

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

omáčka

5 lžicmed
1 ksbadyán
1 lžičkamletý koriandr
1 lžícepomerančová šťáva

Postup přípravy

Nízký vepřový bůček očistíme a kůži po celé ploše prořízneme ostrým nožem na proužky asi 1/2 - 1 cm vzdálené od sebe. (K tomu požívám univerzální nůž s vysouvací čepelí, kde lze nastavit i hloubku řezu). Takto připravený bůček promasírujeme s hrubou solí, pepřem a olejem tak, aby suroviny vnikly i do zářezů. Neoloupané šalotky rozkrojíme na poloviny a na malém množství tuku, řezem dolů, opečeme do hněda.

Do pekáče s mřížkou nalijeme hrnek vody, do které vložíme opečené šalotky, bobkový list a šalvěj. Pak vložíme mřížku, na kterou rozprostřeme plát bůčku kůží nahoru. (Maso se nesmí dotýkat vody.) Takto připravený bůček vložíme do trouby předehřáté na 230 °C a zprudka pečeme asi 35 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a maso pečeme již zvolna, dokud nebude měkké a kůrčička křupavá a zlatohnědá. Vypečenou šťávu použijeme dále na přípravu omáčky.

Připravíme si medovo-kořeněnou omáčku. V rendlíku s nepřilnavým dnem svaříme med se lžící pomerančové šťávy, badyánem a drceným koriandrem. Pak do této směsi scedíme přes síto výpek z pekáče a omáčku, za občasného míchání, necháme zredukovat asi na polovinu. Omáčku dochutíme solí a pepřem a ihned jí potřeme do křupava vypečenou kůži.

Pečený bůček s křupavou kůrčičkou nakrájíme na proužky a podáváme s medovo-kořeněnou omáčkou, čerstvou zeleninou a pečivem. Pokrm však můžeme servírovat i jako hlavní chod, nejlépe chutná s grilovaným bramborem.

Recept na marinovaný bůček na grilu krok za krokem


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečený bůček s křupavou kůrkou

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Britská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena