Pečená vinná klobása se zelím

Vyzkoušejte recept na vinnou klobásu zapečenou s kysaným zelím a pivem. Hlavní chod podáváme s bramborovými gratinovanými válečky s chutí česneku.


4.020x
60 min
1×

Ingredience

2 stroužkyčesnek
1 kscibule
800 gvinná klobása
0.3 lžičkydrcený kmín
200 mlčerné pivo
500 gbílé kysané zelí

podle chuti

cukr
sůl

příloha

1-2 stroužkyčesnek
vývar
700 gbrambory

podle potřeby

sádlo
hladká mouka

Postup přípravy

Vinnou klobásou rozdělíme na porce, každou svineme do "šneku" a zajistíme párátky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zelí překrájíme na kousky. Na sádle necháme zesklovatět cibulku s česnekem a vmícháme asi 1- 2 lžičky cukru. Jakmile cibulka zkaramelizuje, vše zaprášíme moukou a vmícháme nakrájené zelí. Vše osolíme, ochutíme kmínem, krátce orestujeme a rozložíme na dno pekáčku, který jsme předem vymazali sádlem. Na zelí poklademe šneky z vinné klobásy, vše podlijeme černým pivem a pečeme v troubě při 180 °C asi 35 minut dorůžova. Připravíme si přílohu. Oloupané brambory rozkrojíme na půlky a tvořítkem (kovovou trubičkou na kremrole) vykrájíme stejné špalíčky, které zprudka ze všech stran opečeme na sádle dozlatova. Opečené brambory přendáme v jedné vrstvě do zapékací mísy, ochutíme solí, kmínem a prolisovaným česnekem, podlijeme malým množstvím vývaru a v horké troubě při 200 °C pečeme, dokud se vývar neodpaří a brambory nebudou měkké. Pečenou vinnou klobásu servírujeme na porci bílého zelí s bramborovým gratinem.

Jak naložit kysané zelí?

Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů

Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.

Symbol

Videorecept: Chutná zelňačka s klobásou

Výborná klasická polévka, která hodně zasytí a skvěle chutná.

Videorecept:


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečená vinná klobása se zelím

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena