Moravská klobása

Recept na skvělou moravskou klobásu, která bude vždy vynikajícím pohoštěním při posezení s přáteli.


4.569x
160 min

Ingredience

2 stroužkyčesnek
1 lžičkamajoránka
1 špetkamuškátový oříšek
200 ghovězí kližka
0.33 lžičkymletý zázvor
200 gvepřová kýta
2 lžičkymletá sladká paprika
0.33 lžičkymletý černý pepř
1.5 kgvepřová krkovice
1 dlledová voda
1 lžičkamletá uzená paprika
40 gpraganda (rychlosůl)

podle potřeby

vepřové střívko

Postup přípravy

Nejdříve si nameleme nahrubo 1,5 kg vepřové krkovice, důkladně promícháme s 30 g pragandy a necháme směs odležet. Tímto krokem jsme si připravili tzv. vložku.

Na tzv. spojku v mlýnku na jemno umeleme 200 g hovězí kližky a 200 g vepřové kýty. Tuto směs rozmělníme v robotovi a vmícháme do ní 10 g pragandy a postupně vléváme 1 dl ledové vody, dokud nevypracujeme jemnou pojivou hmotu.

Tento tzv. prát ochutíme třetinou lžičky mletého pepře, 1 špetkou muškátového ořechu, třetinou lžičky zázvoru, 1 lžičkou majoránky, 2 lžičkami sladké papriky, 1 lžičkou uzené papriky a 2 stroužky utřeného česneku. Přidáme tzv. vložku a důkladně vše promísíme.

Na mlýnku s nástavcem plníme do vepřového střívka až do konce a poté přetáčením vytvoříme nožky klobás. Klobásy vložíme do udírny a udíme za velmi nízké teploty cca 5 - 6 hodin. Pokud při uzení neudržíme prsty na klobásách kvůli vysoké teplotě, pak je potřeba teplotu snížit.

Moravskou klobásu podáváme s chlebem jako chutné pohoštění k různým příležitostem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Moravská klobása

Zpět na recept