30 g | sůl | |
3 dl | mléko | |
6 ks | rohlík | |
0.5 l | bílé víno | |
2 lžičky | citronová kůra | |
1 lžička | mletý bílý pepř | |
2 špetky | muškátový oříšek | |
250 g | vepřový bůček | |
750 g | vepřová krkovice | |
500 g | kuřecí stehenní řízky |
Vepřové a kuřecí maso dvakrát nameleme mlýnkem na jemno i s rohlíky máčenými v mléce a poté směs okořeníme, nastrouháme do ní citronovou kůru a zalijeme vychlazeným bílým vínem. V kuchyňském robotovi veškeré ingredience řádně prokutrujeme, tak aby vznikla zcela jemná konzistentní hmota - tzv. fáš. Pomocí mlýnku a nástavce plníme skopové střívko do požadované délky, tak abychom vytvořili jednotlivé nožky vinných klobás, nebo stáčíme do šneka a jednotlivé porce spojujeme pomocí špejlí. Vinné klobásy můžeme grilovat, smažit nebo zapékat v troubě. Vinnou klobásu můžeme podávat se zeleninou, čerstvým pečivem, opečenými bramborami, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.
Jak si vyrábět uzeniny doma? Stačí mít udírnu a vědět postup
V současné době si stále více lidí uvědomuje, že potraviny vyrobené v domácím prostředí jsou nejen kvalitnější, ale také mnohem chutnější. Vzpomínáte si na doby, kdy prarodiče udili maso a další suroviny klidně i několikrát do roka? Právě uzení představuje tradiční způsob úpravy masa. Pokud si nechcete nechat ujít jedinečnou chuť uzenin, dokonce vám na zahradě stojí udírna, stačí se jen naučit správné techniky nakládání a uzení jako takového. A právě na tyto dvě oblasti se zaměříme v následujících řádcích.
Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem
Základem dobrého bramborového guláše neboli buřtguláše jsou brambory a kvalitní uzenina. V nouzi můžeme sáhnout i po špekáčku, ale my nedáme dopustit na poctivé klobásy.
Autor:Richard Novák
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena