1 ks | pórek | |
1 ks | cibule | |
70 g | celer | |
50 g | mrkev | |
30 g | petržel | |
1.5 hrstě | jemné ovesné vločky | |
2 lžíce | máslo | |
1200 ml | slepičí nebo zeleninový vývar | |
podle chuti | ||
---|---|---|
2 špetky | sůl | |
2 špetky | mletý černý pepř |
Celý pórek očistíme od zvadlých částí, omyjeme a nakrájíme na jemná kolečka. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Celer, mrkev a petržel očistíme a nastrouháme na nudličky.
V hrnci na zahřátém oleji s máslem necháme zeskovatět cibuli, poté vmícháme kořenovou zeleninu, přidáme lžíci másla a restujeme do zlatohnědé barvy. Směs osolíme, opepříme, přidáme hrst ovesných vloček a za stáleho míchání krátce opečeme. Nakonec přidáme nakrájený pórek, vše zalijeme vývarem a zvolna povaříme asi 15 až 20 minut . Polévku podle potřeby dochutíme solí, libečkem a pepřem.
Lehkou pórkovou polévku rozdělíme na porce posypeme čerstvou petrželkou a podáváme s pečivem.
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena