Vařené nudle s blanšírovaným zeleným chřestem a šunkou v sýrové omáčce. Snadný recept na hlavní chod.
350 ml | voda |
3-4 lžíce | mozzarella |
1.5 lžičky | hladká mouka |
50 ml | bílé suché víno |
200 ks | nudle široké |
100 g | šunka dušená |
300 g | zelený chřest |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
citronová šťáva | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
máslo |
Zelený chřest vypereme pod tekoucí vodou, dřevnaté části odřízneme a spodní části stonku podle potřeby oloupeme škrabkou. V širším kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu se lžičkou másla a vínem, ve které chřest povaříme asi 2 - 3 minuty tak, aby byl akorát na skus. Poté chřest vyjmeme, zchladíme v ledové vodě a nakrájíme na kousky. Vývar uchováme. Nudle připravíme podle návodu na obalu. Šunku nakrájíme na drobné nudličky. Na hluboké pánvi ze lžičky másla a mouky umícháme světlou jíšku, kterou podlijeme vývarem z chřestu a 15 - 20 minut povaříme. Pak do omáčky přidáme jemně nakrájenou šunku a strouhaný sýr. Jakmile se sýr rozpustí a omáčka zhoustne, vše promícháme s chřestem a vařenými nudlemi. Pokrm podle chuti přisolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Nudle s chřestem a šunkou v sýrové omáčce rozdělíme na porce a ihned podáváme.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Málokdy sáhneme po jiných nudlích než těch vaječných, pšeničných, obvyklé chuti. Ale víte, že se dají sehnat i nudle z hub a luštěnin?
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena