Málokdy sáhneme po jiných nudlích než těch vaječných, pšeničných, obvyklé chuti. Ale víte, že se dají sehnat i nudle z hub a luštěnin?
Nudle nemusí být jen vaječné či pšeničné, čím dál víc se i v české kuchyni používají nudle rýžové, tzv. průsvitné nudle a k sehnání jsou i nudle luštěninové, kukuřičné nebo nudle z hub.
V Číně jsou nudle symbolem dlouhověkosti. Rýžové nudle se vyrábějí v dlouhých vláknech. které se překládají a následně zabalí. Nudle ploché jsou stužkovité nudle uložené v dlouhých proužcích. Často se jim říká rýžové tyčinky.
V jižní Číně jsou rýžové nudle nejběžnějším pokrmem. Sušenému bloku kroucených rýžových nudlí se říká "vermicelli".
Takzvané průsvitné nudle (japonské a čínské) se dělají z fazolí mungo, hrachového škrobu nebo pšeničné mouky. V Japonsku se nazývají "harusame" (jarní déšť) a jsou charakteristické pro kousky ryby a zeleniny v bujonu. V Indii se průsvitným nudlím říká "sevian" nebo "čínská tráva" a používají se k přípravě dalších pokrmů.
Nudle vyráběné z kukuřičných zrn. Zrna se namočí až na 7 dní do vody, aby proběhla fermentace a vznikla kyselina máselná. Následně se zrna rozmělní a s kukuřičnou moučkou se utvoří něco jako knedlíčky. Těsto se tvaruje do dlouhých vláken a povaří se asi 2 minuty. Poté se nudle bijon suší na slunci zhruba 4 hodiny.
Další obdobou nudlí bijon jsou nudle kantonské z pšeničné mouky, soli, kachních vajec, zeleninového oleje, dále miki z pšeničné mouky, vajec, sody a jasanového prášku.
Oproti tomu udon sofanghon jsou nudle z jemné pšeničné mouky, verze průsvitných nudlí. Podávají se s rybími pokrmy či polévkou z kokosového mléka.
Širataki jsou nudle vyráběné ze škrobu jedlých hlíz rostliny pěstované v Japonská a Číně. Hlízy nazývané konjak se suší, melou na mouku, která je následně surovinou k přípravě houbových nudlí. Jsou důležitou součástí orientálního pokrku "sukiyaki".
Jde o velmi oblíbený typ japonských nudlí. Vyrábí se ze zlaté pohanky a mají bohaté uplatnění. Přidávají se do speciálních nápojů "zaru", jejich základem jsou mořské řasy nori a křen.
Nudle pšeničné, velmi jemné a úzké. Nudle somen se často podávají jako studený pokrm, udon mohou být přílohou k masu, zelenině nebo se vhazují do horké polévky.
Foto: Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena