Novoroční vánočka

Rodinný recept na domácí vánočku. Příprava je trochu náročnější, ale chuťově je vynikající.


4.421x

Postup přípravy

Nejprve si připravíme rozinky, které den předem namočíme do rumu.

Druhý den si zaděláme kvásek tak, že do vlažného mléka rozdrobíme droždí, špetku moučkového cukru a necháme 15 minut odstát.

Než vzejde kvásek, začneme si připravovat těsto. Jedno celé vejce a dva žloutky vyšleháme s moučkovým i vanilkovým cukrem. Do směsi přidáme změklé máslo a promícháme. Po částech zašleháme mouku, muškátový oříšek a špetku soli. Nakonec přilijeme vzešlý kvásek a vše zamícháme v těsto. Těsto na vále dobře propracujeme a necháme přikryté v míse čistou utěrkou vykynout.

Do vykynutého těsta zapracujeme rumem nasáklé rozinky, nasekané mandle a upleteme vánočku. Na plech položíme alobal, potřeme jej máslem a položíme na něj naši novoroční vánočku. Takto ji necháme 30 minut kynout.

Mezitím rozehřejeme troubu na 250 °C. Po 30 minutách potřeme vánočku rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky, vložíme do trouby, teplotu snížíme na 150 °C a pečeme 75 minut.

Novoroční vánočku podáváme nakrájenou na plátky. Je opravdu výtečná a zaručeně se vám povede!

Jak na pletení vánočky?

user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Novoroční vánočka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Silvestrovské recepty