Nehnětený chléb

Recept na jednoduchý chléb bez hnětení, s křupavou kůrkou a střídkou jako mech.


5.01x

Postup přípravy

Nejprve v míse zamícháme sypké suroviny, tedy hladkou mouku, sušené droždí, kmín a sůl. Po zamíchání nalijeme vodu a řádně rozmícháme, vznikne poměrně nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme stát cca 8 - 12 hodin.

Poté těsto přemístíme na pomoučený vál a stěrkou nebo rukama od mouky roztáhneme na placku, cca 3 cm tlustou. Můžeme hustě posypat například oblíbenými semínky. Necháme 15 minut odpočívat a následně těsto složíme na třetiny jako balíček, ze všech stran směrem ke středu. Zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočívat jen tak na vále.

Zapneme troubu na 220 °C a vložíme do ní nahřát zapékací nádobu s poklicí (například kulatou skleněnou či litinovou zapékací mísu). Po 30 minutách přemístíme těsto přímo do horkého pekáčku, posypeme semínky, přiklopíme poklicí a pečeme 30 minut na 220 °C.  Nakonec sundáme poklici a dopečeme 15 minut.

Po upečení už jen vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Chleba bez hnětení krájíme až po vychladnutí, aby se nesrazil.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Nehnětený chléb

Zpět na recept