4 ks | vejce | |
300 g | máslo | |
1 lžíce | kakao | |
100 ml | mléko | |
300 g | med | |
300 g | cukr moučka | |
1 lžička | badyán | |
1 lžička | anýz | |
1 lžička | skořice mletá | |
800 g | hladká mouka | |
1 lžička | drcený hřebíček | |
2 lžičky | soda bikarbona |
Med, cukr, máslo a žloutky promícháme, potom přidáme mléko, sodu a veškeré koření. Zamícháme a přidáme mouku a ušlehaný sníh z bílků. Zpracujeme a uděláme bochník těsta, který dáme do moukou vysypané mísy, přikryjeme a necháme uležet alespoň 10 hodin v lednici. Poté těsto vyválíme na tloušťku asi 4 mm a můžeme vykrajovat. Perníčky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Medové perníčky potřeme vejcem a dáme péct na 15 minut při 200 °C. Hotové měkké medové perníčky zdobíme polevou z cukru a bílků.
Recept na vánoční perníčky krok za krokem
Recept na vánoční perníčky, které jsou hned po upečení krásně měkké, nepotřebují týdny odležet, což je obrovská výhoda. FOTORECEPT krok za krokem.
Recepty na tradiční vánoční cukroví, bez kterých si Vánoce nedovedeme představit!
Které druhy vánočního cukroví patří v Česku mezi nejoblíbenější? A jak si vybrat mezi obrovským množstvím receptů bez zdlouhavého hledání ty, které se opravdu podaří? Ušetříme vám práci, tady je 6 top receptů, které stojí za to upéct každé Vánoce.
Kvíz: Jak dobře znáte vánoční tradice? Víte, co je pučalka a proč si lidé schovávají šupiny z kapra?
Jaké lidové zvyky a tradice se dodržují o Vánocích dodnes? A máte přehled, jaký mají tyto obyčeje význam? Prověřte si znalosti v našem vánočním testu. Možná v něm najdete i překvapivá zjištění.