Nejprve si přebranou čočku namočíme na 1 hodinu ve studené vodě a potom ji ve stejné vodě vaříme. Když je čočka skoro měkká, přidáme sůl, pepř, podravku a krátce provaříme. Z uvařené čočky slijeme skoro všechnu vodu do vedlejší nádoby a odstavíme.
Během vaření čočky nakrájíme cibuli na jemno a uzené na malé kostky. Cibuli osmahneme dozlatova, přidáme nakrájené uzené, dodáme hladkou mouku a osmahneme dozlatova. K vzniklé jíšce přidáme část slité vody z čočky, aby se vytvořila kašička. Jíšku krátce provaříme.
Jíšku přidáme na zahuštění do uvařené čočky. Nemusíme všechnu, přidáme jen podle potřeby, aby se čočka spojila. Na octovou zálivku smícháme ocet, cukr a sůl. Před zamícháním čočky přidáme rozpuštěnou zálivku a pak teprve vše důkladně promícháme. Čočku případně ještě dochutíme octem či solí. Snažíme se čočku příliš nemíchat, aby se moc nerozdrtila.
Maminčinu čočku nakyselo podáváme s uzeninou podle naší obliby, volským okem a okurkou. Pokud chceme, čočku ještě ozdobíme osmaženou cibulkou.