Recept na lehkou veganskou večeři.
1 ks | cizrna konzervovaná |
2 ks | mrkev |
2 lžíce | olej |
1 lžička | uzená paprika |
1 špetka | sůl |
1 balení | salátové listy (polníček, čekanka, dubáček) |
2 ks | rajčata |
1 balení | bílé tofu |
1 hrst | dýňová semínka |
zálivka | |
---|---|
3 lžíce | olivový olej |
1 lžička | hořčice |
1 lžička | javorový sirup nebo med |
2 lžíce | jablečný ocet |
1 špetka | pepř a sůl |
Nejdříve si připravíme pečenou cizrnu. Z cizrny slijeme nálev a propláchneme ji čistou vodou. Osušíme, zakápneme olejem, osolíme a poprášíme uzenou paprikou. Přidáme na hranolky nakrájenou očištěnou mrkev a vše pečlivě promícháme a přendáme na pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut (dozlatova).
Mezitím si připravíme zálivku. Do misky dáme 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, lžičku hořčice a lžičku javorového sirupu a pečlivě promícháme.
Připravený salát přelijeme zálivkou, posypeme pečenou cizrnou, na kostičky nakrájeným tofu a dýňovými semínky.
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
Luštěniny nás nabijí životní energií: Jak je snáz zařadit do jídelníčku?
Jak odlehčit jídelníček a dodat tělu potřebné živiny? Luštěniny jsou správnou volbou, a to díky obsahu komplexních sacharidů, vlákniny, aminokyselin a rostlinných bílkovin. Ovšem ne každý má rád hrách, čočku, fazole či cizrnu v klasické podobě. Máme pro vás jednoduché řešení, luštěninové těstoviny Légumio od Bonduelle, které se dají výborně kombinovat, navíc jsou přirozeně bezlepkové.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
autor Jitka Langeová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena