Lehký dort s pařížským krémem a banánem

Recept na vynikající, lehký a vláčný dort. Těsto a krém neobsahuje tolik tuku a těsto je mechově lehké.


4.229x
90 min
4×

Ingredience

těsto

3 lžícekakao
240 gcukr moučka
150 mlolivový olej
250 ghladká mouka
100 mlvroucí voda
0.75 balíčkukypřící prášek do pečiva
4 ksvejce (L)

na potření

rybízový džem

náplň

8 ksbanán
200 gčokoláda na vaření
2 kelímkysmetana ke šlehání
1 balíčekztužovač šlehačky

podle chuti

tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy

Oddělíme si bílky od žloutků. Ke žloutkům přidáme 120 g cukru do jedné mísy nebo do šlehače a do další mísy k bílkům přidáme také 120 g cukru, obojí ušleháme. Ke žloutkům můžeme přidat vanilkový cukr nebo vanilkovou tresť. Postupně k ušlehaným žloutkům přiléváme olej a vodu, potom přisypeme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme z bílků ušlehaný sníh s cukrem. Oddělíme si 1/3 těsta a smícháme ji s kakaem.

Připravíme si kulatou formu o průměru 24 cm a formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vezmeme si polévkovou lžíci, doprostřed formy dáme 1 lžíci kakaového těsta a na ní 2 lžíce světlého těsta. Takto pokračujeme stále dokola. Hmota se bude sama rozlévat, až spotřebujeme všechno těsto. Pozor, nemícháme!

Dort pečeme v troubě vyhřáté na střední teplotu. Někdy má těsto tendenci udělat trochu bouli, ale když ho hned po upečení vyklopíme srovná se. Po vychladnutí rozkrojíme korpus na dvakrát a měli bychom tam mít něco jako letorosty (kruhy).

Náplň si připravíme ze smetany ke šlehání a čokolády. Do smetany ke šlehání nalámeme čokoládu, mícháme do zahřátí a po vychladnutí vyšleháme se ztužovačem. Když si pařížský krém připravíme den předem a vychladíme, lépe ho vyšleháme.

Na rozkrojený dort nejprve namažeme rybízový džem, na něj dáme krém a na krém na kolečka nakrájený banán, přiložíme další patro a opakujeme, až jsou všechny. Banánů můžeme mít doma více, vždy je sníme. Potom celý dort pomažeme zbytkem krému a ozdobíme podle fantazie hoblinkami čokolády nebo přelijeme rozpuštěnou čokoládou. Záleží k jaké příležitosti dort připravujeme.

Lehký dort s pařížským krémem a banánem podáváme jako vynikající lehký moučník k různým slavnostním příležitostem.
user-icon

autor šušnina


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Lehký dort s pařížským krémem a banánem

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.