Krémová kaštanová polévka

Krémovou polévku s kaštany, smetanou a bylinkami servírujeme s glazovanou barevnou mrkví. Tento vegetariánský recept je vhodný i pro slavnostní příležitosti.


4.012x
60 min

Postup přípravy

Kaštany nařízneme a povaříme asi 15 minut v osolené vodě. Ještě teplé kaštany oloupeme, asi 4 - 5 kusů odložíme stranou. Větší oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Očištěnou mrkev (oranžovou, žlutou a fialovou) nakrájíme na kostičky.

Na másle zpěníme cibuli, přidáme bobkový list a tymián a orestujeme. Pak vmícháme kaštany, vše zvolna opékáme asi 5 minut a podlijeme vermutem (50 ml). Jakmile se alkohol odpaří, zalijeme kaštany vývarem a necháme zvolna asi 15 minut probublávat. Nakonec přilijeme smetanu a vaříme ještě dalších 25 minut. Poté z polévky odstraníme bylinky, vše rozmixujeme dohladka. Krémovou kaštanovou polévku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Mezím na másle podusíme osolené kostičky mrkve a zbylé kaštany. Mrkev nesmí být rozvařená, ale podušená jen na skus. Podušenou mrkev a kaštany podlijeme vermutem, zakapeme citronovou šťávou, posypeme cukrem a za stálého míchání necháme vše zkaramelizovat.

Krémovou kaštanovou polévku se smetanou rozdělíme na porce, na talíři ozdobíme glazovanou mrkví, kaštany a ihned podáváme.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Krémová kaštanová polévka

Zpět na recept