Tradiční recept na jedinečné domácí jitrnice. Na přípravu je pokrm velmi náročný, počítejte minimálně 3,5 - 4 hodin, ale jednou za rok to stojí za to.
1 palička | česnek |
1.5 l | vývar |
1 lžíce | majoránka |
10 ks | rohlík |
1 lžíce | čerstvě mletý černý pepř |
1 ks | vepřové srdce |
2 ks | nožičky |
1.8 kg | plíce |
3 kg | maso z hlavy, laloku a odřezky masa |
0.5 kg | syrová vepřová játra |
podle chuti | |
---|---|
13 dkg | sůl |
Stejnoměrně uvaříme vepřový lalok, nožičky, hlavu, odřezky masa, srdce a plíce. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme vývarem a zatížíme je nějakým hrncem nebo miskou. Po nasáknutí je trochu v rukách vyždímáme. Střeva obrátíme naruby, očistíme, dobře opereme a pověšené necháme osušit. Česnek oloupeme a prolisujeme. Asi 3 kg uvařeného masa z hlavy, laloku, srdce a odřezků masa jemně nasekáme nebo hrubě umeleme s destičkou s velkými očky. Syrová játra a uvařené plíce, obrané nožičky pomeleme jemně a vše smícháme. Přidáme namočené vyždímané rohlíky, sůl, prolisovaný česnek, promnutou majoránku a čerstvě namletý pepř. Mícháme a přiléváme vývar, použijeme asi 1 - 1,5 l, aby směs nebyla příliš řídká. Připravenou směsí plníme střívka a asi po 15 cm špejlujeme. Můžeme plnit i tenký tlačenkový rukáv. Kdo na to není, může si část směsi na jitrnice upéct v troubě a zbytek zmrazit. V Krnově vaříme jitrnice jen 15 minut při 85 °C. Jitrničky od Miloše můžeme podle chuti ihned podávat k jídlu nebo nechat vychladnout. Jitrnice můžeme také opékat v troubě či grilovat nebo zamrazit na později. Jitrnice jsou skvělé na mnoho způsobů.
Masopustní hodování: Zabijačkový guláš, tlačenka a výborné sádlo jako za starých časů
Sváteční masopustní období je plné dobrot a my se dnes zaměříme na pokrmy, které k masopustu a zabijačkám právem patří. Vybrali jsme pro vás prověřené recepty na masopustní guláš, vepřovou roládu, bůčkovou tlačenku a třeba i výtečnou huspeninu. Nechybí ani recept na správně vyškvařené sádlo.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
autor veraricna
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena