Jitrničky od Miloše

Tradiční recept na jedinečné domácí jitrnice. Na přípravu je pokrm velmi náročný, počítejte minimálně 3,5 - 4 hodin, ale jednou za rok to stojí za to.


4.7430x
160 min

Postup přípravy

Stejnoměrně uvaříme vepřový lalok, nožičky, hlavu, odřezky masa, srdce a plíce. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme vývarem a zatížíme je nějakým hrncem nebo miskou. Po nasáknutí je trochu v rukách vyždímáme. Střeva obrátíme naruby, očistíme, dobře opereme a pověšené necháme osušit. Česnek oloupeme a prolisujeme.

Asi 3 kg uvařeného masa z hlavy, laloku, srdce a odřezků masa jemně nasekáme nebo hrubě umeleme s destičkou s velkými očky. Syrová játra a uvařené plíce, obrané nožičky pomeleme jemně a vše smícháme. Přidáme namočené vyždímané rohlíky, sůl, prolisovaný česnek, promnutou majoránku a čerstvě namletý pepř. Mícháme a přiléváme vývar, použijeme asi 1 - 1,5 l, aby směs nebyla příliš řídká.

Připravenou směsí plníme střívka a asi po 15 cm špejlujeme. Můžeme plnit i tenký tlačenkový rukáv. Kdo na to není, může si část směsi na jitrnice upéct v troubě a zbytek zmrazit. V Krnově vaříme jitrnice jen 15 minut při 85 °C.

Jitrničky od Miloše můžeme podle chuti ihned podávat k jídlu nebo nechat vychladnout. Jitrnice můžeme také opékat v troubě či grilovat nebo zamrazit na později. Jitrnice jsou skvělé na mnoho způsobů.
user-icon

autor veraricna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jitrničky od Miloše

Zpět na recept