Jemný meruňkový koláč s drobenkou

Nadýchaný koláč plný meruňek a sypaný drobenkou. Uvidíte, jak rychle zmizí ze stolu, ne-li již z plechu.


4.7146x
60 min
19×

Ingredience

1 špetkasůl
3 ksvejce
130 gmáslo
1 balíčekprášek do pečiva
1 hrnekcukr krupice
1 balíčekvanilkový cukr
1 lžičkacitronová kůra
2 hrnkypolohrubá mouka
0.5 kelímkusmetana ke šlehání
1 kelímeksmetana na vaření

drobenka

máslo
cukr krupice
hrubá mouka

podle potřeby

meruňky
hrubá mouka na vysypání
máslo na vymazání

Postup přípravy

Žloutky oddělíme od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo, mouku s práškem do pečiva, obě smetany, nastrouhanou citronovou kůru a těsto dobře promícháme, aby v něm nebyly hrudky. Nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh.

Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.

Z másla, mouky a cukru pomocí prstů připravíme drobenku. Množství si nakombinujeme podle chuti, my máme rádi drobenku máslovější, takže přidáváme více másla.

Těsto rozprostřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Poklademe meruňkami a zasypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut (záleží na troubě).

Jemný meruňkový koláč můžeme podávat ještě vlažný. Je opravdu jemný a my na něj doma nedáme dopustit.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jemný meruňkový koláč s drobenkou

Zpět na recept