Uvaříme silnou kávu, kterou necháme vychladnout. Kávu slijeme do misky a přidáme rum.
Našleháme pomazánkové máslo, přidáme vanilkový cukr a zlehka vmícháme kysanou smetanu. Hotový krém budeme roztírat na piškoty ve třech dávkách, proto počítáme vždy s jednou třetinou na každou vrstvu piškotů.
Piškoty namáčíme v kávě s rumem a vyložíme takto ochucenými piškoty dno dortové formy. Na vrstvu piškotů rozetřeme připravený krém. Přidáme další vrstvu piškotů, opět krém a ještě jednou zopakujeme. Končíme tak vrstvou krému, kterou dobře posypeme přes sítko kakaem.
Hotové tiramisu necháme v lednici do dalšího dne ztuhnout a proležet. Při servírování krájíme jednoduché tiramisu na menší kousky, podáváme s dobrou kávou nebo čajem.