Bezvaječné tiramisu podle Hanky

Jedná se o bezvaječnou verzi tiramisu s popisem pro totální začátečníky.


5.04x
20 min
1×

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kávu. V hrnečku přelijeme 2 vrchovaté lžičky mleté kávy vařící vodou, necháme chvilku louhovat, případně jiným způsobem připravíme hrnek silné kávy.

Než káva trochu vychladne, uděláme si krém. Vyšleháme dvě 40% šlehacky de luxe o hmotnosti 200g (celkem tedy 400g) se třemi balíčky vanilkového cukru o hmotnosti 8g (tj. 24g), případně 1 balení vanilínového cukru o hmotnosti 20g. Pozor na gramáž cukru, dost se liší výrobcem. Pokud se vám to bude zdát málo sladké, přidáme ještě lžíci cukru krupice a zašleháme. Šlehačku šleháme do ztuhnutí ručním šlehačem. Dříve jsem šlehala i v robotu, ale prešlehala jsem to a zdrclo se mi to. Jakmile má šlehačka tužší konzistenci, tedy pěkně drží tvar, přidáme mascarpone a postupně ho zašleháme do konzistentního krému. Zase nešleháme zbytečně dlouho, ať se krém nezdrcne. Šlehačku lze použít i méně procentní, ale krém má méně tužší konzistenci. U bezvaječné varianty nedoporučuji šlehačku s méně jak 33 % tuku.

Zchladlou kávu přelijeme přes sítko do misky, abychom se zbavili zrníček kávy a oddělili tak sedlinu. Do misky s kávou přidáme 3 - 4 víčka mandlového likéru amaretto, řídíme se podle vlastní chuti.

Připravíme si dva balíčky italských piškotů a keramickou mísu (viz. foto) o průměru cca 23 cm. Dávám i do dortové formy, ale ta občas prosákne (v ledničce musí být na talířku). Piškoty velice krátce namočíme do kávy s likérem. Opravdu krátce, protože piškoty absorbují později i vlhkost z krému a už při máčení se začínají v prstech rozpadat.

Namočené piškoty klademe jeden vedle druhého na spod mísy, respektive dortové formy. Vychází mi zhruba jedno balení na jedno patro piškotů. Na piškoty dáme půlku krému a rozetřeme ho po celé ploše. Vyskládáme si další patro z piškotů a rozetřeme na něj druhou polovinu krému. Uhladíme povrch krému a po celé ploše lehce posypeme holandským kakaem. Pro lepší práci s kakaem používám sítko na čaj nebo cedníček. Tiramisu necháme v ledničce alespoň 6 hodin uležet.

Protože se kakao na tiramisu rozpustí, těsně před podáváním ho ještě jednou posypeme holandským kakaem, aby poprašek kakaa zůstal viditelný. 

Bezvaječné tiramisu podle Hanky servírujeme jako lahodný dezert ke kávě.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bezvaječné tiramisu podle Hanky

Zpět na recept