50 g | máslo | |
3 ks | brambory | |
100 ml | mléko | |
1.5 l | voda | |
1 lžíce | hladká mouka | |
1 kelímek | zakysaná smetana | |
1 ks | cibule | |
1 miska | vařené kysané zelí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
kmín | ||
1 lžíce | cukr krupice | |
mletý černý pepř | ||
na ozdobu | ||
zelená petrželová nať |
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozpustíme máslo a na něm osmahneme cibuli. Smažíme ji, než zesklovatí. Pak k ní do hrnce přilijeme 1,5 litru vody, vhodíme pokrájené brambory, trochu kmínu a sůl. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí brambor. Když jsou brambory měkké, přidáme k nim kyselé, již uvařené zelí a prohřejeme. V mléce důkladně rozkvedláme 1 lžíci hladké mouky, k tomu přimícháme i zakysanou smetanu. Vše nalijeme do hrnce k vývaru s bramborami a zelím. Za stálého míchání vaříme 2 - 3 minuty, do zhoustnutí. Zelňačku dochutíme lžící cukru, případně ještě přisolíme. Můžeme i trochu opepřit. Jednoduchou zelňačku na talíři ozdobíme snítkou zelené petrželky.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Autor:Dana
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena