Jednoduchá zelňačka

Zbylo vám uvařené kysané zelí? Připravte z něho rychlou, jednoduchou a přitom chutnou zelňačku, kterou si oblíbí i vaše děti.


3.3156x
30 min
2×

Ingredience

50 gmáslo
3 ksbrambory
100 mlmléko
1.5 lvoda
1 lžícehladká mouka
1 kelímekzakysaná smetana
1 kscibule (větší)
1 miskavařené kysané zelí

podle chuti

sůl
kmín
1 lžícecukr krupice
mletý černý pepř

na ozdobu

zelená petrželová nať

Postup přípravy

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozpustíme máslo a na něm osmahneme cibuli. Smažíme ji, než zesklovatí. Pak k ní do hrnce přilijeme 1,5 litru vody, vhodíme pokrájené brambory, trochu kmínu a sůl. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí brambor. Když jsou brambory měkké, přidáme k nim kyselé, již uvařené zelí a prohřejeme. V mléce důkladně rozkvedláme 1 lžíci hladké mouky, k tomu přimícháme i zakysanou smetanu. Vše nalijeme do hrnce k vývaru s bramborami a zelím. Za stálého míchání vaříme 2 - 3 minuty, do zhoustnutí. Zelňačku dochutíme lžící cukru, případně ještě přisolíme. Můžeme i trochu opepřit. Jednoduchou zelňačku na talíři ozdobíme snítkou zelené petrželky.


Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku


Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?


Poctivá


Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!


Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.


Nejlepší

user-icon

autor Dana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jednoduchá zelňačka

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.