Vaření.czReceptyJarní zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky

Jarní zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky

Lehká zeleninová polévka z květáku, řapíkatého celeru, karotky a pórku. Polévku podáváme s chutnými droždovými knedlíčky, které výborně ladí s chutí zeleniny.


5.01x
45 min

Ingredience

1 kscibule
250 gkvěták
1 řapíkřapíkatý celer
1 karotka
60 gmalý pórek
1 lžícemáslo
1 lžíceolej
1100 mlzeleninový vývar
2 lžícemleté ovesné vločky

podle chuti

sůl
mletý černý pepř
drcený kmín
polévkové bylinky

těstíčko

40 gmáslo
0.5 ksšalotka
1 ksvejce
1 kostkadroždí
40 gjemná strouhanka

Postup přípravy

Připravíme si polévku. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Očištěný květát nastrouháme na hrubém struhadle. Stonek řapíkatého nakrájíme na drobno. Omytou karotku pomocí škrabky nakrájíme na jemné hoblinky. Bílou část pórku nasekáme najemno.

Na lžíci másla s olejem necháme zesklovatět cibulku. Poté vmícháme drcený kmín, jakmile se koření rozvoní, vmícháme postupně všechnu zeleninu. Vše za stálého míchání restujeme asi 5 minut, poté přidáme 2 rovné lžíce mletých ovesných vloček a směs ještě asi 2 minuty orestujeme. Následně vše zalijeme zeleninvým vývarem, promícháme a zvolna vaříme asi 15 až 20 minut. Polévku dochutíme nasekanou petrželkou, solí a pepřem.

Mezitím si připravíme drožďové knedlíčky. Oloupanou šalotku nasekáme najemno a necháme ji na másle zesklovatět. Poté, při střední teplotě, k šalotce rozdrobíme kvasnice a mícháme, dokud se nerozpustí. Pak směs odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Do vychladlého základu zašleháme vejce a posupně přisypeme strouhanku a nasekanou pažitku. Hmotu necháme asi 15 minut odležet, aby strouhanka dobře nasákla ostatní suroviny. Z odležené hmoty tvoříme knedlíčky o průměru asi 1,5 – 2 cm, které zvolna povaříme v osolené vodě asi 8 až 10 minut.

Drožďové knedlíčky rozdělíme do talířů na porce, přelijeme zeleninovou polévkou a ihned servírujeme.

 


 

Zavářky do polévek: Zkuste domácí nudle, játrové knedlíčky i nočky se sýrem

Zavářky a vložky polévku nejen zahustí, ale také zvýší její výživnost a sytivost. Pojďme se společně naučit základní strouhání, domácí nudle, knedlíčky, noky i nudle z palačinkového těsta.

Zavářky

Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič

Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.

Pomalu

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Jarní zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena