Recept na výborné indické jídlo s chutí koření garam masala.
Hodnocení
4.7
/ 5 (11x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Česnek4 stroužky
Olej6 lžic
Sůl1 a 1/2 lžičky
Cibule1 ks
Zázvor1 lžíce
Bílý jogurt2 dl
Jehněčí kýta600 g
Kokosové mléko2 dl
Konzervovaná rajčata1 plechovka
Garam masala2 lžíce
Na ozdobu
Máta
Podle chuti
Chilli koření
Postup přípravy
Jehněčí maso odblaníme, nakrájíme na 2 cm velké kostky, dobře smícháme s jednou lžící garam masaly a jednou lžičkou soli, tak aby byl každý kousek kořením obalený. Poté přimícháme jogurt. Necháme minimálně 30 minut odležet v lednici. Můžeme nechat odležet i přes noc, v tom případě nesolit! Maso by pustilo šťávu.
Druhý den osolíme těsně před restováním. Velkou cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Česnek očistíme, rozdrtíme nebo prolisujeme. Čerstvý zázvor nastrouháme na jemno.
Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 4 lžíce oleje a zprudka orestujeme marinované maso, tak aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjmeme a dáme stranou.
Na stejné pánvi a na středním plameni rozehřejeme 2 lžíce oleje, vložíme cibuli nakrájenou na jemno, lžičku soli a restujeme asi 10 minut do světlehnědé barvy. Ubereme plamen a přidáme rozdrcený česnek a nastrouhaný zázvor. Pozvolna restujeme asi 1 minutu.
Přidáme loupaná a nakrájená rajčata, posypeme druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamícháme a dusíme, až se odpaří tekutina, stačí asi 10 - 15 minut.
Přilijeme kokosové mléko, necháme provařit a vložíme orestované maso, necháme 2 minuty podusit, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout.
Indickou jehněčí masalu ozdobíme čerstvou mátovou nebo koriandrovou natí a podáváme s basmati rýží anebo plackami chapati. Můžeme podávat také s chutným a kořeněným chutney z kaki.
Zajímavé komentáře
Komentář k receptu Indická jehněčí masala