Recept na pečenou hovězí roládu plněnou vejci a slaninou. Pokrm podáváme jako hlavní chod s dušeným špenátem a bramborovou přílohou podle vlastní chuti.
Hodnocení
4.6
/ 5 (18x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Citronová šťáva
Mletý černý pepř
Podle potřeby
Vývar
Sádlo
Hladká mouka
Ostatní
Vejce3 ks
Cibule2 ks
Med1 lžíce
Hořčice plnotučná2 a 1/2 lžíce
Anglická slanina (plátky)200 g
Maso hovězí zadní1 kg
Postup přípravy
Hovězí maso očistíme a upravíme do plátu, který co nejtenčeji rozklepeme.
Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno. Hořčici smícháme s medem.
Asi 80 g slaniny nakrájíme na menší kousky a zbývajících 120 g slaniny ponecháme v plátcích.
Plát hovězího masa osolíme, opepříme a potřeme polovinou směsi hořčice s medem. Poté maso poklademe plátky anglické slaniny a do středu umístíme celá vařená vejce.
Maso svineme do rolády a zajistíme jehlami a potravinovou nití. Roládu zprudka opečeme ze všech stran na sádle dorůžova a přendáme do pekáče.
Na výpeku orestujeme cibuli a slaninu dozlatova a vše přendáme k roládě.
Maso pečeme zakryté, ve středně vyhřáté troubě a za občasného podlévání vývarem doměkka.
Hotovou roládu s vejcem vyjmeme z pekáče, odstraníme nitě a nakrájíme na plátky.
Vypečenou šťávu propasírujeme přes síto, přivedeme k varu a necháme vysmahnout.
Výpek zaprášíme moukou, krátce orestujeme, naředíme vývarem rozmíchaným se zbývající hořčicí a medem a vše povaříme do zhoustnutí.
Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a okyselíme citronovou šťávou.
Hovězí roládu plněnou vejci rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s dušeným špenátem. Jako přílohu zvolíme vařené brambory nebo bramborové knedlíky.
jednodušší je štěpánská pečeně,kdy se vejce vkládají do otvoru v mase,já plát masa na roládu potírám míchanými vejci nebo mletým masem,přidávám párky nebo jinou uzeninu,paprika i mrkev ap.