Nejprve kuře vykostíme tak, abychom zachovali jeho kůži v celku. Křídla odstraníme, kůži na zádech nařížneme a opatrně odhrnujeme a oddělujeme od masa a kostí. Kůže a kostí zbavené maso nakrájíme na kousky a umeleme na masovém strojku. Skelet a kosti použijeme na přípravu vývaru.
Mleté maso osolíme, opepříme, promícháme se smetanou a necháme v chladu asi 1 hodinu odležet. Očištěný špenát spaříme a nasekáme najemno. Na 2 lžících másla zesklovatíme drobně nakrájenou šalotku a přidáme špenát, který krátce podusíme. Poté vmícháme rozkvedlaná vejce a směs ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Na potravinovou folii potřenou olejem rozprostřeme kuřecí kůži, kterou poklademe swarzwaldskou šunkou a rovnoměrně naneseme mleté odležené maso. Do středu navršíme podušený špenát a roládu pomocí folie uzavřeme a důkladně zajistíme jehlami.
Takto připravenou roládu osolíme, vložíme do pekáčku, poklademe hoblinkami másla a zvolna pečene při 170 °C přibližně 45 až 60 minut dozlatova. Během pečení roládu potíráme vypečenou máslovou šťávou, popřípadě podléváme malým množstvím vývaru.
Upečenou plněnou kuřecí roládu zbavíme jehel, nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou. Nakrájenou kuřecí roládu můžeme podávat i za studena na chlebu pomazaném hořčicí a posypaném jemně nasekanou cibulkou.