Čerstvé hřiby očistíme a nakrájíme na kousky, stejně tak oloupanou cibuli a opláchnutou petrželku. Vejce rozklepneme a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ořechy nasekáme.
Houby, cibuli i petrželku rozmixujeme. Troubu si předehřejeme, směs hub a cibule promícháme s tvarohem, žloutky a olejem. Přidáme sůl, pepř, tymián a zlehka přidáme i ušlehané bílky.
Paštikovou formu vymažeme máslem, do houbové hmoty vmícháme ořechy a směs nalijeme do formy.
Houbovou paštiku pečeme asi hodinu a půl na 180 °C.
Připravíme si omáčku k podávání. Jogurt smícháme s podmáslím, vmícháme nasekaný kopr a bylinkovou sůl.
Upečenou houbovou paštiku nakrájíme na plátky, polijeme ochucenou jogurtovou omáčkou a podáváme s čerstvým chlebem.
Foto: Shutterstock.com