Houby a mrkev očistíme, obojí rozkrájíme na kostky.
Do mísy vlijeme mléko a vložíme rozlámané žemle. Počkáme, než žemle nasáknou mléko, vyjmeme je a přebytečné mléko slijeme.
Rozklepneme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k žemlím, bílky vyšleháme do pěny.
Na pánvi rozpustíme tuk, přidáme houby a mrkev, ochutíme solí a majoránkou. Směs dusíme 20 minut.
Podušené houby s mrkví odstavíme, necháme vychladnout, poté přidáme k ostatním surovinám do mísy. Vše dobře smícháme.
Nakonec do houbové nádivky přidáme tuhý sníh z bílků. Opatrně promícháme, aby nám sníh nespadl.
Přichystanou houbovou nádivku přemístíme do vymazané zapékací mísy či pekáče. Nádivku pečeme zhruba 25 minut na střední teplotu.
Houbovou nádivku podáváme s bramborem či bramborovou kaší. Studenou variantu k čerstvému chlebu.