3 stroužky | česnek | |
1 hrst | majoránka | |
2-3 ks | cibule | |
120 g | sádlo | |
1 lžíce | rostlinný olej | |
2 misky | houby čerstvé | |
400 g | ječné kroupy | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
kmín | ||
mletý černý pepř | ||
na ozdobu | ||
čerstvá petrželka |
Staročeský recept si žádá hodně sádla, ale někomu sádlo z nejrůznějších důvodů nevyhovuje, v tom případě použijeme máslo. Kroupy propláchneme a namočíme přes noc do vody. Ráno vodu slijeme, zalijeme novou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Kroupy vaříme 15 - 20 minut. Čerstvé houby očistíme. Kloboučky otřeme hadříkem a nohy oškrábeme. Houby nakrájíme na větší kousky. Na recept lze samozřejmě použít i houby sušené. Ty před přípravou namočíme do vody. Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvařené kroupy scedíme. Zapékací mísu či pekáček vymažeme sádlem nebo máslem. Kroupy vsypeme do zapékací mísy a promícháme se lžící oleje. V pánvi rozehřejeme 50 g sádla či másla, vsypeme houby, okmínujeme a podusíme. Když jsou houby měkké, osolíme. Ke kroupám v míse přidáme podušené houby. Na jiné pánvi rozehřejeme zbylý tuk, vsypeme cibuli, osolíme a osmahneme za občasného promíchání dozlatova. Do pekáčku vsypeme osmaženou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme prolisované stroužky česneku a vsypeme hrst rozemnuté majoránky. Majoránku můžeme samozřejmě použít i čerstvou. Houbového kubu po důkladném promíchání uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme cca 30 minut. Houbového kubu posypeme před podáváním čerstvou a na jemno nasekanou petrželkou.
Videorecept Pohanka a dušené houby
Videorecept na přípravu lehkého a zdravého pokrmu z pohanky a dušených hub. Pohanka je superpotravinou, kterou znaly a používaly při vaření už naše babičky, a společně s houbami tvoří výtečnou kombinaci.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena