Houbový kuba z čerstvých hub

Nikde není psáno, že by se houbový kuba měl připravovat pouze o vánočním čase ze sušených hub. Dnes si tuto staročeskou klasiku z krup připravíme z čerstvých hříbků. Recept je jednoduchý.


3.45x
60 min

Postup přípravy

Staročeský recept si žádá hodně sádla, ale někomu sádlo z nejrůznějších důvodů nevyhovuje, v tom případě použijeme máslo.

Kroupy propláchneme a namočíme přes noc do vody. Ráno vodu slijeme, zalijeme novou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Kroupy vaříme 15 - 20 minut.

Čerstvé houby očistíme. Kloboučky otřeme hadříkem a nohy oškrábeme. Houby nakrájíme na větší kousky. Na recept lze samozřejmě použít i houby sušené. Ty před přípravou namočíme do vody. Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvařené kroupy scedíme. Zapékací mísu či pekáček vymažeme sádlem nebo máslem. Kroupy vsypeme do zapékací mísy a promícháme se lžící oleje.

V pánvi rozehřejeme 50 g sádla či másla, vsypeme houby, okmínujeme a podusíme. Když jsou houby měkké, osolíme. Ke kroupám v míse přidáme podušené houby. Na jiné pánvi rozehřejeme zbylý tuk, vsypeme cibuli, osolíme a osmahneme za občasného promíchání dozlatova.

Do pekáčku vsypeme osmaženou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme prolisované stroužky česneku a vsypeme hrst rozemnuté majoránky. Majoránku můžeme samozřejmě použít i čerstvou.

Houbového kubu po důkladném promíchání uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme cca 30 minut.

Houbového kubu posypeme před podáváním čerstvou a na jemno nasekanou petrželkou.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Houbový kuba z čerstvých hub

Zpět na recept