Honzovy buchty do uzlíčku

Recept na tradiční buchty se švestkovými povidly.


3.617x
150 min

Ingredience

60 gmáslo se sádlem do pekáče

těsto

1 špetkasůl
1 ksžloutek
2-3 dlmléko
1 ksvanilka
30 gdroždí
50 gcukr krupice
500 ghladká mouka
1 kscitronová kůra
60 gmáslo se sádlem

na potření

2 lžícerum
cukr moučka
2 lžícehorká voda

na ozdobu

cukr moučka

náplň

švestková povidla

Postup přípravy

Rozdrobené droždí zalijeme asi 100 ml mléka, přidáme lžičku cukru a promícháme. Počkáme, až se objeví bubliny. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, zbytek cukru, žloutek, vychladlé máslo se sádlem a vzešlé droždí. Postupně přidáváme zbylé mléko a vypracujeme měkké těsto. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout do dvojnásobných rozměrů. Z těsta vytvarujeme buchty, které naplníme povidly. V pekáči pak rozehřejeme máslo se sádlem, buchty v něm ze všech stran smočíme a vyskládáme spojem dolů do řad. Troubu předehřejeme na 180 - 200 °C. Honzovy buchty necháme v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a potom je dáme do trouby. Po 10 minutách trochu snížíme teplotu a buchty 10 - 15 minut dopékáme. Ještě horké buchty pokropíme rumem smíchaným s cukrem a dvěma lžícemi horké vody. Honzovy buchty do uzlíčku po vychladnutí pocukrujeme a můžeme podávat k snídaní nebo svačině.


Klasické české pečení: Babiččiny buchty na 5 způsobů


Pravé české buchty - voňavé, jemné, vláčné a nadýchané jako peříčko. Jejich pečení je pro většinu z nás velkou výzvou, ale s našimi prověřenými recepty se do nich můžete pustit třeba hned. Zaručeně se podaří.


Klasické


Droždí: Jak na to, aby se kynuté moučníky povedly na výbornou?


Při přípravě kynutých těst je droždí nezbytnou ingrediencí. Máte doma čerstvé či sušené droždí? Nevíte si rady, jak připravit kvásek a kolikrát máte nechat těsto kynout? Vše si podrobně vysvětlíme.


Droždí:

user-icon

autor Moravanda


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Honzovy buchty do uzlíčku

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká