Gemerské koule

Recept na dobré uvařené koule z brambor. Gemerské koule patří k tradičním slovenským pokrmům.


4.7247x
45 min

Ingredience

2 kscibule
50 gsádlo na smažení

těsto

4 stroužkyčesnek
1 ksvejce
1.2 kgbrambory
1 ksžloutek
60 ghrubá mouka
100 goravská slanina

podle chuti

sůl
mletý černý pepř
1 lžícesušená majoránka

na obalení

70 ghladká mouka
30 gškrobová moučka

Postup přípravy

Den předem si uvaříme ve slupce 400 g brambor. Druhý den je oloupeme a umeleme na masovém mlýnku. Oravskou slaninu nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Oravskou slaninu osmahneme, potom smícháme s vejcem, žloutkem, hrubou moukou, solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Nakonec oškrábeme zbylé syrové brambory a jemně je nastrouháme. Nastrouhané brambory vymačkáme a přidáme do směsi. Všechno dobře promícháme a tvarujeme větší koule asi o průměru 6 cm, které obalíme ve směsi z hladké mouky a škrobové moučky. Koule vaříme asi 15 minut ve velkém hrnci s větším množstvím osolené vody. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle. Gemerské koule polijeme osmaženou cibulí a podáváme je s uvařeným kysaným zelím.
user-icon

autor veraricna

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Gemerské koule

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Slovenská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena