Francouzské makronky

Recept na makronky, které se vám povedou! Stačí dodržet přesné gramáže a postup.


5.01x
90 min

Ingredience

110 gbílek
110 gcukr krupice
120 gcukr moučka
140 gmandlová mouka

krém

1 lžícecukr moučka
250 gmascarpone
50 mlsmetana ke šlehání 33%

podle potřeby

gelové potravinářské barvivo

Postup přípravy

Všechny ingredience si předem odvážíme přesně na gramy. Poměry jsou při přípravě makronek velmi důležité. Poté si smícháme moučkový cukr s mandlovou moukou, nasypeme do mixeru a lehce promixujeme (ne příliš dlouho). Přesypeme do jemného sítka a třikrát prosejeme. Dbáme na to, abychom neměli žádné ztráty a zachovali tak poměr všech ingrediencí. Na sítku by mělo zůstat jen případných pár zlomků mandlí či zbytky slupek, ty můžeme vyhodit. Pokud by zbylo větší množství, ještě promixujeme a opět prosejeme. Do větší mísy přelijeme bílky pokojové teploty a šleháme na střední rychlosti 2 minuty. Je vhodné si časy opravdu sledovat. Poté zvýšíme rychlost a budeme šlehat další tři minuty, přičemž každou minutu přisypeme jednu třetinu připraveného cukru krupice. Jakmile máme zašlehán cukr, přidáme pár kapek gelového potravinářského barviva a šleháme na zvýšenou rychlost 6 minut. Do tuhého obarveného sněhu vmícháme silikonovou stěrkou po třetinách připravenou směs mandlové mouky s moučkovým cukrem. Vmícháme ji technikou macaronage, tedy vždy dvakrát stěrkou zamícháme směs tak, že obkroužíme mísu a poté třikrát přetřeme shora. Takto stále opakujeme, dokud není pečlivě vmíchaná celá sypká směs. Výsledné těsto by nemělo mít žádné hrudky a nerozmíchaná místa. Při zvednutí stěrky by mělo mít lávovitou konzistenci, pomalu stékat zpět a při dopadu ke zbytku těsta pomalu splynout s okolím. Do zdobícího sáčku navlečeme špičku s kulatým otvorem a přehneme přes vysokou sklenici, aby se nám dobře plnil. Část směsi nalijeme do zdobícího sáčku a nahoře zatočíme. Na plech vyložený pečicím papírem tvoříme kolečka o průměru cca 3 cm, s rozestupy cca 2 cm. Můžeme si pomoci předkreslenou šablonou vloženou pod pečící papír a poté ji jen vysunout před pečením. Jakmile máme zaplněn celý prostor na pečicím papíře, desetkrát s celým plechem bouchneme o linku, aby unikly bublinky. Směs nám vyjde zhruba na 3 plechy.  Makronky necháme cca hodinu (i více) stát při pokojové teplotě na plechu. Po uplynutí doby zkusíme jemně prstem, zda se směs nelepí. Pokud již ne (opravdu nechte zaschnout, jinak se neudělá pěkná sukénka okolo makronek tak jak má být), předehřejeme troubu na 150 °C. Plech pak pečeme uprostřed trouby 15 minut. Podle prvního plechu kdyžtak upravíme čas a teplotu, ale obvykle to takto vychází.  Makronky necháme po upečení úplně vychladnout na plechu na lince, jinak by se mohly rozpadnout. Správná makronka má pěknou bublinkovou "nožku" a vevnitř je vláčná a měkká. Krémů na naplnění makronek je celá řada, zde jsme použili smetanu ke šlehání, kterou minutu šleháme v misce, poté přidáme mascarpone a lžíci cukru moučka. Šleháme jen dokud se nezačnou dělat špičky, abychom nepřešlehali mascarpone. Stěrkou stáhneme na střed do misky a dáme vychladit do lednice. Tímto krémem plníme cca dvě hodiny před podáváním přes čistý zdobící sáček a kulatou špičku vychladlé skořápky makronek. Pokud zvolíte jiný krém s máslem či čokoládou, lže naplnit i den předem. Každou druhou skořápkou přiklopíme tu s připraveným krémem a lehce zmáčkneme k sobě, aby se krém rovnoměrně rozprostřel.  Francouzské makronky podáváme jako dezert ke kávě.

Domácí kremrole s mascarpone krok za krokem

Dnes se naučíme krok za krokem upéct vynikající kremrole s jemnou náplní, které připravíme za pár minut.

Domácí

Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem

Recept na vynikající tradiční věnečky s odlehčeným krémem.

Tip

Valentýnský chlebíček krok za krokem

Překvapte své blízké originálním moučníkem. Postup zvládnou i začátečníci, je jednodušší, než na první pohled vypadá. A výsledek je opravdu efektní!

Valentýnský


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Francouzské makronky

Zpět na recept
Druh jídla
Cukroví
Národní kuchyně
Francouzská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena