Francouzské crème brûlée

Jednoduchý recept na crème brûlée, stačí jen dodržet přesný postup.


0.00x
30 min

Postup přípravy

Nejprve si dáme rozeřát troubu na 160 °C.

Do kastrolku si dáme smetanu a přidáme rozkrojený a vyšrábaný vanilkový lusk (včetně prázdného lusku). Pomalu prohříváme za stálého míchání pod bodem varu a poté odstavíme. Mezitím si dáme do kovové (nebo skleněné) mísy žloutky, přisypeme cukr a důkladně pomalu prošleháváme do světla metličkou. Nemělo by se šlehat rychle šlehačem, aby se nevytvořilo moc pěny.

Z částečně vychladlé smetany vyndáme prázdný lusk a poté po lžicích lijeme a zašleháváme do žloutků s cukrem. Opravdu pomalu a postupně, ať z toho nemáme míchaná vajíčka. 

Dáme si vařit vodu do rychlovarné konvice.

Nachystáme si vyšší pekáč a umístíme do něj 4 malé zapékací misky. Ze směsi posbíráme pěnu a přelijeme do vyšší nádoby s nálevkou. Vždycky promíchneme, nalijeme čtvrtinu do malé zapékací misky a opakujeme před každou mističkou. Vanilka má tendenci se usazovat na dně nádoby a tak by byla všechna až v poslední misce.

Nakonec už stačí jen podlít horkou vodou do poloviny výšky mističek a péct při 160 °C 30 - 45 minut. Jakmile zezlátne povrch a směs získá konzistenci pudinku, máme hotovo. Francouzské crème brûlée necháme zchladnout na lince a pak dáme vychladit do lednice na pár hodin.

Před podáváním posypeme tenkou vrstvičkou krystalového cukru a opálíme flambovací pistolí, aby povrch zkaramelizoval.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Francouzské crème brûlée

Zpět na recept