Francouzské crème brûlée

Jednoduchý recept na crème brûlée, stačí jen dodržet přesný postup.


0.00x
30 min

Ingredience

4 ksžloutek
65 gcukr krupice
500 mlsmetana ke šlehání
1 ksvanilkový lusk

Postup přípravy

Nejprve si dáme rozeřát troubu na 160 °C.

Do kastrolku si dáme smetanu a přidáme rozkrojený a vyšrábaný vanilkový lusk (včetně prázdného lusku). Pomalu prohříváme za stálého míchání pod bodem varu a poté odstavíme. Mezitím si dáme do kovové (nebo skleněné) mísy žloutky, přisypeme cukr a důkladně pomalu prošleháváme do světla metličkou. Nemělo by se šlehat rychle šlehačem, aby se nevytvořilo moc pěny.

Z částečně vychladlé smetany vyndáme prázdný lusk a poté po lžicích lijeme a zašleháváme do žloutků s cukrem. Opravdu pomalu a postupně, ať z toho nemáme míchaná vajíčka. 

Dáme si vařit vodu do rychlovarné konvice.

Nachystáme si vyšší pekáč a umístíme do něj 4 malé zapékací misky. Ze směsi posbíráme pěnu a přelijeme do vyšší nádoby s nálevkou. Vždycky promíchneme, nalijeme čtvrtinu do malé zapékací misky a opakujeme před každou mističkou. Vanilka má tendenci se usazovat na dně nádoby a tak by byla všechna až v poslední misce.

Nakonec už stačí jen podlít horkou vodou do poloviny výšky mističek a péct při 160 °C 30 - 45 minut. Jakmile zezlátne povrch a směs získá konzistenci pudinku, máme hotovo. Francouzské crème brûlée necháme zchladnout na lince a pak dáme vychladit do lednice na pár hodin.

Před podáváním posypeme tenkou vrstvičkou krystalového cukru a opálíme flambovací pistolí, aby povrch zkaramelizoval.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Francouzské crème brûlée

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty
Národní kuchyně
Francouzská
Kuchařky
Sladkosti | Jisinka

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena